Њујорк: 12. међународна конференција „У духу Тесле 2024“

Пише: Марина Булатовић

У организацији Теслине научне фондације (ТНФ) Америке и Србије, 13. јануара од 9 до 19 часова, у хотелу „Њујоркер“ на Менхетну, биће организована традиционална 12. конференција „Tesla Spirit Conference and Award 2024“, а 14. јануара у Српском клубу у Њујорку биће организован уметнички перформанс са ствараоцима српског порекла.

Конференција је организована кроз неколико временско-тематских целина, а учешће ће узети многи угледни научни радници, стручњаци, привредници, новинари, уметници, глумци и књижевници из целог света; између осталих: др Михајло Правица (Michael G. Pravica): Квантна механика, Љубав, Бог и Тесла; др Вјера Мујовић: Културна дипломатија; Данко Р. Васовић: Јасеновац, страдање Теслиног народа; Марк Алези (Marc Allesi): Извештај Теслиног научног центра (ТНЦ); Срђан Сотиров и Предраг Карасовић, Активности и пројекти Теслине научне фондације Србија; 100 година Радио Београда РТС (видео); Марина Булатовић и Милица Савић: Стил облачења Николе Тесле (презентација); др Александар Игњатовић Пертини: Деца као амбасадори културе; Ешли Редферн (Ashley Redfearn) и сарадници: Школска платформа САД; Maja Цветковић Сотиров: Ноћ уочи Божића са Теслом (Тесла у дечјој књижевности);  Радмила Сатарић: Никола Тесла инспирација; Верослав (Вик) Ђурђевић: Развој НТЕЦ-а, актуелни пројекти у Канади; др Нада Мартиновић: Нова веб платформа посвећена Теслиним клубовима и Теслином народу;  и многи други.

Na Tesla konferenciji u Njujorku nagrade za najbolje i najvrednije pojedince koji su se bavili Teslom u 2023. (Foto-TNF-002.jpg)

Теслина научна фондација из Америке и Теслина научна фондација Србије окупљају поштоваоце лика и дела великог проналазача Николе Тесле широм света. Организацијом конференције у Њујорку, Филадефији и Београду, Теслина фондација уједињује људе различитих култура, из најразличитијих сфера уметности и науке, стручњаке из различитих области, промовишући тако значај Теслиног проналазачког и стваралачког генија. Осим конференције, промоција у духу Тесле, одиграва се и кроз бројне радионице.

Посебно важан пројекат Теслине научне фондације је веб платформа Тесла клубова и Теслиног народа који је окупио стручњаке и промотере културне баштине у вези са Теслиним ликом и делом из целог света, а на којој ће се наћи огроман материјал у вези са темом Николе Тесле и Теслиног народа.

У току Конференције биће додељене захвалнице, медаље и најпрестижнија награда наше организације „Tesla Spirit Award 2024“ заслужним организацијама и појединцима који су током претходне године промовисали име и дело Николе Тесле и име Теслиног народа (на достојанствен и оригиналан начин).

Посебним уметничким програмом биће обележен долазак православне српске Нове године 2024.

„Сваки значајни учинак, појединца или институције, омогућава да наставља да живи дело Николе Тесле, па зато тежимо да свет што боље упозна величину и значај Тесле и Теслиног народа“ – изјавио је Срђан Сотиров, Председник УО ТНФ Србије.

12.12.2023. na Salt Lake Community College USA TNF postavila novu Teslastatuu koju su izradili lokalni umetnik Stan Watts i ruski vajar Andrey Sledkov (Foto-TNF.jpg)

У холу хотела биће уприличена изложба слика наших познатих уметника: Јелена Бибић, Гордана Ненадовић, Јасмина Јовановић, Василена Радановић, Тијана Арсић, Ана Марија Говер, Милица Савић и Милунка Пејоска.

У уметничком програму ће наступати: Фолклорни ансамбл „Грачаница“, дечји хор „Свети Сава“,  др Душанка Иванова: Балет „Тесла“, Слађана Шарић: Арија „Тесла“, и многи други.

Водитељи овогодишње конференције биће: Ешли Редферн (Ashley Redfearn), Лана Ашанин, Нада Мартиновић, Милица Савић и Гордана Ненадовић.

Никола Лочар, оснивач и председник ТНФ из Америке каже: „До сада смо поставили 32 Теслине бисте широм света, последња је постављена на Salt Lake Community College у Америци. То је огроман посао. Треба обезбедити средства за израду биста, наћи одговарајуће уметнике који ће то урадити, али посебно је било изазовно прибавити и 32 дозволе и борити се са бирократијом. Највише смо поносни што су се Тесла бисте нашле на Техничком факултету у Косовској Митровици, хотелу Њујоркер јер је Тесла ту живео од 1933 до 1943, на Франклин институту (Franklin Institute) у Америци, и у Српској културној башти (Serbian Cultural Garden) у Рокфелеровом парку у Кливленду. Током Конференције позваћемо на сарадњу школе широм Планете, да почну да отварају своје Тесла клубове, а наша нова веб платформа посвећена Теслиним клубовима и Теслином народу тај посао ће учинити и лакшим и бржим.“

Целокупан програм Конференције доступан је на сајту Теслине научне фондације (https://tnfs.edu.rs/), као и линк који ће омогућити да сви заинтерсовани прате конференцију уживо.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *