Netfliks ukinuo srpski jezik i ćirilicu

Netflix je stigao u Srbiju s prvim danima 2016. godine, a nakon šest godina rada kod nas situacija sa sadržajem na našem jeziku je katastrofalna.

Iako je tokom 2020. godine Netflix u Srbiji nudio 50-ak serija i filmova sa titlom na ćirilici i latinici na srpskom jeziku, kao i sa srpskom sinhronizacijom za klince, situacija je sad ponovo na početku.

Neprimetno za mnoge, ali ne i za nas, Netflix je u potpunosti isključio srpski jezik u svakom obliku sa svoje platforme, aplikacije, pa čak i web sajta (više ni Help Center nije dostupan na našem jeziku, a bio je).

U odeljku Audio & Subtitles web plejera, u aplikaciji za telefone, tablete i kompjutere, Netflix više ne nudi srpski, a prisutni su i dalje mađarski, ukrajinski, slovački i hrvatski (istina i hrvatski jezik je ostao sa redukovanim sadržajem, koji je sa preko 150 opao za više od trećine na 96).

Neki od sadržaja, koji su ranije bili titlovani i sinhronizovani na srpski, a sad nisu su House of Cards, Gotham, Narcos, Marco Polo, Daredevil, Orange is the new Black, Jessica Jones, neizbežni Sunđer Bob itd.

Zbog toga smo kontaktirali podršku Netflix servisa, koja nam je brzo odgovorila o čemu se radi. Uz konstataciju da im je izuzetno žao što se ovo desilo i napomenu da „razumeju našu frustraciju“ su rekli:

„Ovo je sve u vezi sa obavezama licenciranja nad kojima nemamo kontrolu, pošto Netflix sarađuje sa dobavljačima sadržaja na sticanju licenci za sadržaje za strimovanje na našoj usluzi. Kad odabrana serija ili film tj. TV emisija (uključujući sezone i epizode) nije dostupna, to može biti iz nekoliko različitih razloga, uključujući prava na sadržaj koja su u datom trenutku ekskluzivna za drugu kompaniju ili nam dobavljač sadržaja nije dozvolio da obnovimo licencu, odnosno nije nam prodao licencu za serije, filmove i sezone, kao i TV emisije ili epizode u njima za vašu zemlju“.

Očigledno je da Netflix ima problema sa kompanijama koje rade lokalizaciju tj. prevod na sprski jezik, ali nam ne otkriva šta je razlog tih problema niti kad bi problem mogao da bude rešen. Sve što smo dobili „za utehu“ jeste uveravanje da će raditi na prevazilaženju ove situacije i da će nas rado obavestiti o tome kad problem bude bio rešen.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *