Са спомен-капеле у Ржаном Долу украден бакарни лим

Спомен-капела код јаме “Јагодњача-Ржани До” посвећена недужно страдалим мештанима Поповог поља и околних села у Другом светском рату, поново се нашла на мети лопова, који су овога пута са куполе скинули бакарне лимове.

Ово није први пут да се са ове спомен-капеле краду бакарни лимови, а мештани Поповог поља кажу да је реч о лоповима који се баве продајом сировина.

“Бакарни предмети су често на мети лопова, али скидати са једног оваквог објекта није обична крађа, него и велики грех”, кажу нам мештани Поповог поља, који су о целом догађају обавестили требињску полицију.

У непосредној близини спомен-капеле мештани су раније пронашли и неексплодирану гранату, те бомбе.

Уочи Водовдана 1941. године усташе су на превару ухватиле 186 Срба и након зверског мучења бацили их у јаму Јагодњача-Ржани До.

Усташе из Дубљана, Равног и Трнчине предвођене Јуром Боројом, те фратрима дон Јосипом Зовком и дон Андријом Мојићем на превару су повхатале српске сељаке који су обрађивали земљу у Поповом пољу, затворили их у школу у Величанима, а, после стравичног мучења, бацили их у јаму Јагодњача-Ржани До.

У лето 1990. године посмртни остаци 186 настрадалих Срба извађени су из јаме и сахрањени у спомен-костурници у селу Величани у Поповом пољу. У околини Требиња и Поповог поља налази се још десетак јама и масовних стратишта у којима је у лето 1941. године настрадао велики број недужних српских цивила.

Извор: Желимир К./trebinjelive.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *