Srpski dokumentarac najbolji na festivalu u Turskoj

Dokumentarni film „Vojničke ljubavi zauvek„, reditelja Željka Mirkovića, rađen u produkciji VFC Zastava Film i Optimistic film, osvojio je nagradu za Najbolji dugometražni dokumentarni film na upravo završenom Best Istanbul Film Festival, u Istanbulu, u Turskoj. Film je već prethodno osvojio Grand Prix na Festivalu Zlatna Buklija u Srbiji.

Dokumentarni film „Vojničke ljubavi zauvekpredstavlja vanvremenska priču o traganju za ljubavlju i smislom života, ispričanu kroz svedočanstva istih junaka, mladih vojnikapre 20 godina i danas. Ne postoji Pravo vreme za Ljubav. Ne postoji Pravo vreme za Porodicu. Pravo vreme, ono se ne čeka. Pravo vreme… ono neće doći … Pravo vreme …zavisi od nas… … Pravo vreme… je uvek tu… Samo slobodno Zaplovi i naći ćeš ga.”

 -Pre 20 godina nakon završenih osnovnih studija filmske i tv režije, posle osnovne obuke vojni rok sam nastavio u Zastava filmu. Ubrzo smo producirali su intimni dokumentarni film “Vojničke ljubavi”. To je bila vanvremenska priča o mojim prijateljima sa kojima sa služio prvi deo vojnog roka. To su bili mladići sa različitim sudbinama, iz različitih krajeva tadašnje Jugoslavije, neposredno nakon bombardovanja 1999. Ovi mladići su tada na jedinstven način preživljavali svoje ljubavne priče i maštali o budućnosti. Dvadeset i više godina kasnije, odlučio sam da potražim te momke sa kojima sam svojevremeno delio vojnički hleb i sa kojima smo napravili film “Vojničke Ljubavi” i da napravimo priču o njima i njihovim vrednostima danas , posle toliko vremena  – kaže reditelj, dr Željko Mirković

Producent, direktor VFC Zastava filma, Goran Ikonić ističe da je Vojno filmski centar „Zastava film“ ponosan na činjenicu da je film „Vojničke ljubavi zauvek“ nagrađen na festivalu u Istanbulu.

-To je priča o ljubavi i porodici koje čine temelj i predstavljaju univerzalnu vrednost svakog društva. Ova filmska kuća 74 godine proizvodi filmska dela koje su pobrala mnogobrojna međunarodna priznanja posebno u ranijem periodu umetničkog stvaralaštva tako da ovo priznanje vraća Zastava film na stare staze uspeha što mu daje i poseban značaj – dodaje Ikonić.

 

Produkcija: VFC Zastava

Producenti: Pukovnik Goran Ikonić, Željko Mirković

Reditelj i scenarista: Željko Mirković

Direktor fotografije: Žarko Pekez

Kompozitor: Dejan Ilijić

Montažer: Pavle Nikić

Trajanje: 54 min.

Zeljko Mirkovic, PhD
film director/producer
CEO, Optimistic film
www.optimisticfilm.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *