Нестала икона „Теслин народ“ поклон за Трампа

Пише: Марко Лопушина

Никола Лончар, председник Теслине научне фондације

Више од месец дана Никола Лончар, председник Теслине научне фондације из Филаделфије договара посету и сусрет са америчким председником Доналдом Трампом.

-Жеља ми је да председника Трампа упознам са достигнућима српског народа у САД, посебно са нашим пројектом “Теслин народ”, који је мултидимензионална пројекција америчких Срба и самог Тесле у Америци. Код председника Донлада Трампа треба да идем крајем месеца, са двема Српкињама из САД, које су блиске са његовим људима из кабинета у Белој кући – открива нам своју америчку тајну Никола Лончар, Земунац који је успео у Америци.

Као и сваки добар Србин, који држи до националне традиције, Лончар је припремио и посебан поклон за свој домаћина америчког председника.

-Доналду Трампу ћу да поклоним православну икону нашег наивца под називом “Теслин народ”. На овом уметничком делу сликар Зоран Анђелковић Кец из Крушевца, насликани су Свети Ђорђе, који убија аждаху, али и његови сарадници Доналд Трамп, Никола Тесла и Михајло Пупин”- објашњава нам Никола Лончар, и показује копију ове слике српског наивца.

Икона „Теслин народ“ Зорана Анђелковића кеца

Сликар Зоран Анђелковић Кец је светски уметник. Излагао је у најмање 12 земаља света. Награђиван је више пута за своја сликарска виђења српског народа, наше културе и традиције. Лане је добио прву награду на Уметничком фестивал у Волгограду са слику председника Владимира Путина са српским народом.

-Икону за Диналда Трампа радио сам пола године. Био сам срећан што америчком председнику могу да са господином Лончаром поклоним слику “Теслин народа” са поруком да се сви боримо за мир и спокојан живот на планет – рекао нам је уметник Зоран Анђелковић Кец.

Рођен је 1967. године у Мрзеници код Крушевца. Завршио је само основну школу. Рано је открио свој сликарски таленат и већ од тинејџерских дана почео интензивно да га усавршава. Имао је среће да су његови први учитељи, касније колеге и пријатељи, били Будимир Рајковић Лингер и Добривоје Стевановић Пеца. Највише је научио од Милића од Мачве и Јанка Брашића, највећег српског сликара наивца.

Зоран Анђелковић наставља да предано ствара окружен лепотом свог родног краја, подржан љубављу своје породице и својих поштовалаца. Један је од оснивача Удружења уметника и љубитеља уметности ,,Плаво и златно”.

-Од 6. маја ове године, када је икона послата из ПТТ Србије, до данас, она путује ка Филаделфији, али никако да стигне – жали нам се Никола Лончар. – Уметник је икону предао мом брату у Земуну, а он је предао нашој пошти као уметничко дело и оцаринио. Пошта САД ми је потврдила да је слика “Теслин народ” стигла из Србије у Америку и да се налази на америчкој царини. Међутим, ја слику не могу да подигнем и да је однесем Доналду Трампу на поклон, јер Пошта САД не зна где је “Теслин народ”.

Потрага за иконом “Теслин народ” још траје у Пошти САД и у самој Филаделфији, али за сада без успеха. Никола Лончар се нашао у непријатној ситуацији да оде код америчког председника без тако лепог поклона, који би висио у његовом кабинету у Белој кући.

-Питам се ко је толико моћан у Америци да контролише пошиљке из Србије у САД до те мере да може да заустави изручење једне православне иконе? Или је ова нама јако важна пошиљка из Србије случајно изгубљена у Пошти САД? Немам одговоре на ова питања. Имам сумњи и наду да ће “Теслин народ” да васкрсне у Пошти САД и да ћу га поклонити Доналду Трампу” – гласно размишља Никола Лончар.

Фотографије: Приватна архива

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *