Напустио нас је стратег и мозак Војске РС

Генерал Војске Републике Српске Манојло Миловановић преминуо је јутрос у Бањалуци у 76. години. Информација о смрти генерала Миловановића потврдила је Борачка организација Републике Српске. Из Универзитетско-клиничког центра Републике Српске саопштено је да је генерал Миловановић, након дуже болести, преминуо данас у 09.30 часова.

Миловановић је био начелник Генералштаба Војске Републике Српске, те министар одбране Српске од 1998. до 2001. године и члан Сената Републике Српске од 2009. године. Рођен је 21. новембра 1943. године у селу Ламинци код Градишке. Подофицирску школу, смер оклопно-механизоване јединице завршио је 1961. године, а Војну академију, копнена војска, смер оклопно-моторизоване јединице 1966. године. Командно-штабну школу тактике копнене војске завршио је 1977. године, а Командно-штабну школу оператике 1987. године.

У ЈНА је одликован Орденом за војне заслуге са сребрним мачевима, Орденом народне армије са сребрном звездом, Орденом за војне заслуге са златним мачевима, Орденом рада са златним венцом. У Војсци Републике Српске одликован је Орденом Немањића и Орденом Карађорђеве звезде Републике Српске првог реда. Пензионисан је 22. децембра 2000. године.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик на вест о смрти генерала Миловановића упутио је телеграм саучешћа његовој породици.

-Са жаљењем сам примио вест о смрти генерал-пуковника Манојла Миловановића, који је као високи војни старјешина дао допринос у стварању и одбрани Републике Српске – истакао је Додик.

Он је навео да је смрт генерал-пуковника Миловановића велики губитак не само за његову породицу и пријатеље, него и за цели српски народ.

Трлеграм саучешћа упутила је и председница РС Жељка Цвијановић истакавши да ће генерал Манојло Миловановић остати упамћен као храбар и частан генерал, искрени родољуб који је дао велики допринос у најтежим тренуцима стварања Републике Српске.

Телеграме поводом смрти генерала упутили су и председник Скупштине РС Недељко Чубриловић, премијер РС Радован Вишковић и други највиши звничници Републике Српске.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *