Najstarija Srpkinja dijaspore preminula u 103. godni

Kosara Savkić pre nešto više od godinu dana vratila se iz Čikaga u rodno Valjevo gde je želela da provede ostatak života

Kosara Savkić, najstarija Srpkinja dijaspore, sinoć je preminula u svom rodnom Valjevu, nekoliko meseci pre svog 103. rođendana, a nešto više od godinu dana od kako se iz Čikaga vratila u Srbiju..

O njenoj smrti prijatelje, rodbinu i brojne poštovaoce je na društvenim obavestio njen sin Zoran.

“Mama, zauvek ćeš mi nedostajati, srećan put u raj. Preminula je u nedelju u 21 sat, 20. januara 2024.❤‍”, napisao je on na Fejsbuku, a prenosi Serbian Times.

Kosara Savkić Antić nedavno se vratila iz Amerike u Srbiju, da u rodnom gradu provede ostatak života.

Kosara, koja je u Valjevu nekada imala poznatu fotografsku radnju, otišla je 1964. godine u Sjedinjene Američke Države. Posle 59 godina u Čikagu je odlučila da se vrati u zavičaj. A prvo što je uradila bilo je da ode i učlani se u Gradsku biblioteku.

“Ja volim da čitam. I imala sam biblioteku lepu, pre rata, ali mi je to Tito oduzeo. Tata je imao celo “Nolitovo” izdanje i sve srpske pisce. Sve nam je to uzeto”, izjavila je tada, uz neizbežni smeh, koji ju je uvek krasio.

Pre povratka u Srbiju napravila je oproštajnu žurku u jednom čikaškom restoranu. Skupilo se mnogo njenih prijatelja, a živahna slavljenica je, na iznenađenje prisutnih, plesala cele večeri, a vrhunac je bio kada se uhvatila u – kolo.

Na pitanje Serbian Timesa u čemu je tajna njene dugovečnosti, baka Kosara je kao iz puške odgovorila:

– Osmeh! Samo se smejte i sve će biti lakše!

Mada, nije u Kosarinom životu sve bilo smeh i šala. Naprotiv, bilo je tu i teških i dramatičnih trenutaka, ali ih je ona sve pregurala i ostala – nasmejana. Od njene životne priče komotno bi se mogao napraviti holivudski blokbaster, a bogami i serija koja bi oborila rekorde na Netfliksu.

Kao mlada fotografkinja provela je tri godine u zatvoru zbog podrške četničkom pokretu, a onda je preko Beča, Egipta i Pariza uspela da se dokopa Amerike i Čikaga, gde je držala nadaleko čuvene kafane, u kojima se dočekivala zora uz pesmu najvećih estradnih boema, poput Tozovca i Tome Zdravkovića.

Uostalom, pogledajte intervju koji smo s njom napravili na njen stoti rođendan , u kome je govorila kroz šta je sve prošla u svom dugom i plodnom životu.

Iskreno saučešće porodici ove sjajne i jedinstvene žene. Počivajte u miru, baka Kosara. Imali ste se zašto i roditi…

Tekst, video i fotografije: Antonije Kovačević/Serbian Times

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *