Film Željka Mirkovića pobedio i u Tokiju

Dokumentarni film „Vojničke ljubavi zauvek“, rađen u produkciji VFC Zastava Film i Optimistic film (www.optimisticfilm.com), reditelja Željka Mirkovića, dobio je nagradu za najbolji dokumentarni film i za najboljeg producenta na Akira Kurosawa Prize, Tokio u Japanu. Ovo je 16-ta nagrada za ovaj dugometražni dokumentarni filma.

Vojničke ljubavi zauvek do sada je nagrađen je u Istanbulu, za najbolji dugometražni dokumentarni film na Best Istanbul Film Festival, osvojio je Grand Pri na domaćem festivalu Zlatna Buklija, nagradu za najbolju režiju u Londonu na  STANLEY FILM AWARDS International Film Festival, zatim nagradu za najboljeg reditelja u Italiji, u Napulju, na Naples Film Awards International Film Festival, nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu u Pensilvaniji, u SAD, na Great Lakes International Film Festival, nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film u Kaliforniji u SAD, na Santa Monica Film Festival Awards, zatim nagrade žirija na festivalima Hollywood Gold Award Film Festival u SAD, Milan Movie Award Film Festival u Italiji, New York Movie Award Film Festival, New York City, kao i za Najbolji film u selekciji TV u fokusu na festivalu Prvi Kadar u Republici Srpskoj, Bosna i Hercegovina, za Najbolji dokumentarni film na festivalima Frida Film Festival, Verona (Italy) and Paris (France), Bettiah International Film Festival, India, Gold Award na International Gold Awards Film Festival, New York, I za Najbolji dokumentarni film na 195 Countries Film Festival, India.

Dokumentarni film „Vojničke ljubavi zauvek“ predstavlja vanvremenska priču
o traganju za ljubavlju i smislom života, ispričanu kroz svedočanstva istih junaka, mladih vojnika
pre 20 godina i danas.

Ne postoji Pravo vreme za Ljubav. Ne postoji Pravo vreme za Porodicu. Pravo vreme, ono se ne čeka. Pravo vreme… ono neće doći …
Pravo vreme …zavisi od nas…

… Pravo vreme… je uvek tu…

Samo slobodno

Zaplovi i naći ćeš ga.”

-Pre 20 godina nakon završenih osnovnih studija filmske i tv režije, posle osnovne obuke vojni rok sam nastavio u Zastava filmu. Ubrzo smo producirali intimni dokumentarni film “Vojničke ljubavi”. To je bila priča o mojim prijateljima sa kojima sa služio prvi deo vojnog roka. To su bili mladići sa različitim sudbinama, iz različitih krajeva tadašnje Jugoslavije, neposredno nakon bombardovanja 1999. Ovi mladići su tada na jedinstven način preživljavali svoje ljubavne priče i maštali o budućnosti. Dvadeset i više godina kasnije, odlučio sam da potražim te momke sa kojima sam svojevremeno delio vojnički hleb i napravio priču o njima i njihovim vrednostima danas, posle toliko vremena – kaže  reditelj, dr Željko Mirković.

Producent, direktor VFC Zastava filma, pukovnik Goran Ikonić, ističe da je Vojno filmski centar „Zastava film“ ponosan na činjenicu da je film „Vojničke ljubavi zauvek“  nagrađen posle Istambula i drugih festivala nagrađen i u Tokiju.

-To je priča o ljubavi i porodici koje čine temelj i predstavljaju univerzalnu vrednost svakog društva. Ova filmska kuća 74 godine proizvodi filmska dela koje su pobrala mnogobrojna međunarodna priznanja posebno u ranijem periodu umetničkog stvaralaštva tako da ovo priznanje vraća Zastava film na stare staze uspeha što mu daje i poseban značaj – dodaje pukovnik Ikonić.

Produkcija: VFC Zastava film, Optimistic film

Producenti: Pukovnik Goran Ikonić, Željko Mirković

Reditelj i scenarista: Željko Mirković

Direktor fotografije: Žarko Pekez

Kompozitor: Dejan Ilijić

Montažer: Pavle Nikić

Trajanje: 54 min.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *