Нобеловац види крај корони

Нобеловац Мајкл Левит, америчко–британско–израелски биофизичар, није открио како се лечи коронавирус ни лек, већ је само учинио оно што најбоље ради: укрштао бројеве. Статистички подаци довели су га до закључка да ће се, супротно мрачним прогнозама које се продају, ширење вируса зауставити.

Његове прогнозе показале су се тачним: број нових случајева пријављених сваког дана у Кини почео је да пада од 7. фебруара. Недељу дана касније, стопа смртности је такође почела да опада.

Левит је 2013. добио Нобелову награду за хемију за „развој модела с вишеструким скалама за сложене хемијске системе“. Ни на који начин није имао намеру да буде пророк који најављује крај куге: догодило се случајно.

„Стопа заразе вирусом у провинцији Хубеи свакодневно се повећавала за 30 одсто – то је застрашујућа статистика. Нисам стручњак за грип, али могу да анализирам бројке и то је експоненцијални раст. Према овој брзини, читав свет је требао да буде заражен у року од 90 дана“, рекао је он.

Али тада се тренд променио. Kад је Левит 1. фебруара почео анализирати податке, Хубеи је имао 1.800 нових случајева сваки дан, а у року од шест дана тај је број достигао 4.700, рекао је.

„А онда, 7. фебруара, број нових инфекција почео је линеарно да пада и није престао. Седмицу дана касније исто се догодило и с бројем умрлих. Ова драматична промена криве обележила је средњу тачку и омогућила боље предвиђање времена кад ће се пандемија завршити. На основу тога закључио сам да ће се ситуација у целој Kини побољшати у року од две седмице. И заиста, сада је врло мало нових случајева инфекције“.

Свакодневно се пријављују нови бројеви различитих ентитета, попут Светске здравствене организације. Левит је почео да шаље редовне извештаје својим кинеским пријатељима. На основу све мањег броја случајева заразе и смртних случајева, рекао је, вирус ће из Kине вероватно нестати до краја марта.У почетку је, рекао је Левит, сваки болесник са коронавирусом у Kини у просеку заразио 2,2 људи дневно – што може напоменути експоненцијални раст који може само довести до катастрофе.

„Али тада је почео опадати, а број нових дневних инфекција сада је готово нула“. Поново је упоредио то са каматним стопама: „чак и ако каматна стопа и даље опада, ипак зарађујете. Износ који сте уложили не умањује се, само расте спорије. Kада разговарају о болестима, људи се пуно плаше јер свакодневно слушају о новим случајевима. Али чињеница да се стопа заразе успорава значи да је крај пандемије близу“.

Према томе, постоји неколико разлога за то.

„У експоненцијалним моделима раста претпостављате да се нови људи могу заразити сваки дан, јер стално упознајете нове људе. Али, ако се узме у обзир ваш друштвени круг, у основи се свакодневно сусрећете с истим људима. Можете на пример упознати нове људе у јавном превозу; али чак и у аутобусу, након неког времена већина путника ће бити заражена или имуна.

Још један разлог зашто стопа заразе успорава има везе са смерницама физичке удаљености.

„Не загрлите сваку особу коју сада сретнете на улици и избегаваћете да се сусретнете лицем у лице с неким ко има прехладу, као што смо то урадили ми”, рекао је Левит.

„Што се више придржавате, више можете задржати инфекцију под контролом. Дакле, под тим околностима, превозник ће заразити само 1,5 људи свака три дана и стопа ће наставити да опада“.

Према казивању Левита, карантин чини разлику, али на постоје и други фактори. „Знамо да је Kина била под готово потпуном карантином, људи су само напустили дом ради куповине и избегавали су контакт са другима.

У Вухану, који је имао највећи број случајева инфекције у провинцији Хубеи, сви су имали шансу да се заразе, али само 3 одсто их се заразило“, објаснио је.

„Чак и на Дијамантној принцези (броду вирусом погођеним) стопа заразе није била већа од 20 одсто. На темељу тих статистика, рекао је Левит, закључио је да су многи људи природно имуни на вирус. Експлозија случајева у Италији забрињава, рекао је Левит, али процењује да је то резултат већег процента старијих људи него у Kини, Француској или Шпанији.

Kина је то урадила сјајно и успела је стећи потпуну контролу вируса, рекао је Левит.

Левит не жели да даје глобалне прогнозе. У Kини, како је рекао, број нових инфекција ускоро ће достићи нулу, а Јужна Kореја је прошла средња тачка и већ томе може видети крај. Што се тиче остатка света, још је тешко рећи, рекао је он. Завршиће се када ће сви они који су болесни срести само људе које су већ заразили“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *