На Златибору отворена највећа гондола на свету

Панорамска Голд гондола на Златибору, најдужа тог типа у свету, свечано је данас отворена у присуству председника Србије Александра Вучића.

Пуштање у рад панорамске гондоле на Златибору

Вучић је честитао Златибору и општини Чајетина на великом успеху и поручио да Србија тако и даље треба да ради. Гондола повезује центар Златибора и највиши планински врх Торник преко Рибничког језера, у дужини од девет километара.

Градња гондоле је почела 2016. године, а инвестиција је вредна око 13 милиона евра. Свечаном отварању присуствовали су и министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, потпредседник компаније „Пома“ Кристијан Бувије, амбасадор Француске Жан-Луј Фалкони и председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

Гондола на Златибору

Вожња од од центра Златибора до скијалишта Торник у једном смеру траје око 25 минута. Цена вожње је 1.000 динара за одрасле, а 550 за децу, у оба смера. Деца до шест година старости могу да се возе бесплатно уз услов да су у пратњи бар једне одрасле особе. Панорамска гондола је једна од највећих инвестиција општине Чајетина. Вожња Гондолом пружа прелеп поглед на живописне пејзаже Златибора, а код Рибничког језера се налази међустаница. Гондола тренутно има капацитет 600 путника по сату у 55 засебних кабина са по 10 места.

Председник Србије Александар Вучић на отварању гондоле на Златибору
Пало помирење: Александар Вучић са Миланом Стаматовићем

Максималан капацитет гондоле је 90 кабина и 1.000 путника по сату. Пре златиборске гондоле најдужа светска гондола била је ТианменСхан Цабле Цар гондола дуга 7,4 километра која се налази у склопу Националног парка Зхангјиасие у Кини, у оквиру којег је снимљен култни филм Аватар, награђен оскаром редитеља Џејмса Камерона.

Срце гондоле налазиће се на међустаници код Рибничког језера, где је планиран развој пројекта Нови Златибор, туризам високе категорије на више од 200 хектара земље.

Гондола на Златибору

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *