На Илиндан 1941. усташе убиле све Србе у Теслином Смиљану

На данашњи велики српски празник Светог пророка Илије, 1941. године, хрватске усташе су побацале у јаму, заклале и спалиле све Србе из родног села нашег највећег научника Николе Тесле, Смиљана код Госпића. Данас у Смиљану, нема ниједне једине живе српске душе.

Тесле више не живе у Смиљану!

У Смиљану, Теслином родном месту и засеоцима до којих су дошли, укупно су на Илиндан Хрвати убили 506 Срба свих старосних доба, од беба до стараца. Другим речима, Хрвати су убили све Србе које су тог дана затекли у родном месту највећег српског и светског научника Николе Тесле.

Слика може припадати споменик и напољу

О томе постоји сведочење Анте Антуновића од 6. јуна 1952. у Окружном суду у Госпићу, који је описао тадашњи тешки „ритам злочина“ над Србима у Смиљану, када су на празник Светог Илије, 2. августа 1941, Хрвати убили, све Србе који су се у Смиљану и околини затекли — укупно 506 становника. У каснијим данима у Смиљану су убили још 13 српских цивила.

Усташке кољаче у Теслином родном месту предводили су хрватске усташе Рудолф Риц (командант логора Јадовно), Јосо Аџија и Драган Девчић.

Попис каже да је 1941. године у Теслином родном месту Смиљану и околним засеоцима живела 621 особа српске националности. Од тог броја њих 558 је укупно убијено током рата од Хрвата на зверски начин, а међу њима је било 74 деце.

У последњем рату током 90-их, Хрвати су убили још 20 Срба у Теслином родном месту, међу којима и 8 њих који су преживели разне хрватске покоље у Другом светском рату.

У Смиљану сада сви Срби почивају поред Цркве Светих Апостола Петра и Павла, у којој је служио Теслин отац парох Митрополије сремско-карловачке Милутин и у чијем парохијском дому (ког видите на слици) се 1856. године родио Никола Тесла.

Иза цркве Светих Апостола Петра и Павла у Смиљану се види брдо Богданић, испод ког извире поток Ваганац, који је некада протицао испод саме Теслине родне куће и цркве. Изнад куће је сеоско православно гробље и ту се налази масовна гробница из 1941, у којој испод дрвеног Крста почивају посмртни остаци 519 смиљанских Срба, жртава НДХ, комшија и рођака Николе Тесле.

Питамо се само како би прошао и сам Никола Тесла, лик са кованице хрватског евра, да је остао на свом родном прагу?

Извор: Фесјбук страница Српске православне цркве

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *