Na aerodromu u Minhenu razbacano 30.000 kofera

Malo pre Božića na aerodromu u Minhenu vlada haos. Koferi se gomilaju u hodnicima i svakim danom ih je sve više. Praznici tek počinju, pa se očekuje i kako će haos biti sve veći.

Firma Aeroground od srede na veb stranici aerodroma objavljuje oglase za posao. Traže se radnici za rukovanje prtljagom. Posla u aerodromu ne nedostaje, haos s prtljagom postaje sve dramatičniji, pišu nemački mediji.

Samo prošle nedelje oko 15.000 kofera ostalo je iza haosa koji je nastao zbog jakog leda. Tome treba dodati predprazničnu gužvu – između 23. decembra i 8. januara poleteće ili sleteti oko 11.000 aviona. Očekuje se 1,3 miliona putnika i puno prtljage.

Zaposlenici aerodroma navode da oba operatera, Aeroground i Swissport Losch, teško mogu pratiti utovar i istovar tereta iz aviona.

Neki avioni poleću bez utovarenih kofera putnika, tako da će ovih dana verovatno biti neugodnih iznenađenja kada putnici stignu u turistička odredišta.

Kako navode nemački mediji, oko 30.000 napuštenih kofera je nagomilano u hodnicima aerodroma – a taj broj raste svakim danom. Insajder za nemačke medije za petak najavljuje „apsolutnu katastrofu“.

Zaposleni traže veće plate

Radnici traže veće plate i zapošljavanje dodatnih radnika. Početni razgovori s upravom u sredu nisu dali rezultata. „Poslodavac je jako neodlučan“, kažu iz Radničkog veća Flughafen-GmbH.

Među ostalim, zaposleni traže neoporezivu naknadu od 200 evra mesečno i zadržavanje raznih dodataka koji bi zapravo istekli krajem godine, poput povećane naknade za putne troškove i naknade za stres. Zasad je samo dogovoren nastavak pregovora u januaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *