-Dimenzije bureka su šest puta šest metara. U pripremi i pečenju bureka je učestvovalo 14 ljudi. Dužina jufke je 1.500 metara i izazov je bio pripremiti sve ovo, kao i njegov sam prevoz za koji smo koristili specijalno vozilo – kazao je za Klix Omer Isović iz Agencije Kreativa marketing koja se potpisuje kao organizator Tuzla Gastro Showa.

Isović je istakao da je pre BiH u Sloveniji napravljen burek prečnika 5,5 metara, koji nije ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Snimci merenja bureka i porcije ćevapa u Tuzli poslani su u sedište Guinness World Recorda, a rezultati se očekuju za tri meseca.
-Cilj ove manifestacije je da poručimo da samo kupovinom domaćih proizvoda jačamo BiH i vodimo je napred. Takođe, želimo još jednom pokazati i da su burek i ćevapi naše tradicionalno jelo kao i to da je burek samo sa mesom – naglasio je Isović.
Danas pripremljeni burek podeljen je građanima, lekarima, vatrogascima i policajcima, odnosno dežurnim službama koje se brinu za sigurnost građana.
U okviru ove manifestacije predstavljena je i nagrada „Zlatno zmajevo srce“ koju su za svoje doprinose i podvige dobili Edin Džeko, Zvjezdan Misimović, Enis Bešlagić te Vedad Ibišević. Celu manifestaciju kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada građana dodatno su upotpunili i nastupi brojnih kulturno-umetničkih društava.