Музичка школа из Ћуприје српски понос у свету

ЈУБИЛЕЈ  – ЧЕТИРИ И ПО ДЕЦЕНИЈЕ РАДА

 

Пише: Душан Марић

Свечаним концертом у великој сали Коларчеве задужбине у Београду, вечерас, са почетком у 20 часова, Школа за музичке таленте у Ћуприји обележиће 45 година рада. Установа, која има статус школе од посебног националног значаја је јединствена у Србији, а у свету постоје само још две сличне школе: Централна музичка школа у Москви и Школа „Јехуди Мењухин“ у Лондону.
Школа је гудачког смера и у њој се уче виолина, виола, виолончело и контрабас. Ради се по јединственом плану и програму, који се прави у сарадњи са Факултетом музичке уметности у Београду, под чијим се патронатом школа налази. Сврха постојања школе јесте да препозна децу која су натпросечно надарена за музику и кроз дугогодишње школовање од њих направи професионалне музичаре.
До сада је изнедрила више од 200 успешних младих музичара, који су своје школовање наставили на ФМУ у Београду или на престижним светским универзитетима. Школу тренутно похађа 80 ученика из свих крајева Србије, а од прошле године и из Хрватске.
-Наш циљ и јесте да постанемо регионални центар за образовање музичких талената, што је и била идеја твораца ове школе Лазара Марјановића и Јована Ракића – каже директор ове престижне установе Данијела Јовић.
Ученици живе у интернату, који је у саставу школе, а у оквиру комплекса у којем живе имају обезбеђено и основно и средње образовање. Често су ученици врло мала деца, којима тешко пада одвајање од родитељског дома, али пут до светских музичких позорница тражи велика одрицања. Тако се међу ученицима школе својевремено нашао и петогодишњи Матија Спасојевић из Ариља, данас већ ученик осмог разреда виолине, са бројним домаћим и међународним наградама.
-Када су га родитељи довели, видело се да га је бог обдарио талентом. Његов отац, свештеник, инсистирао је да дете остане у школи. Како није задовољавао услове за упис, јер ми немамо предшколско образовање, до навршене шесте године и уписа у први разред, овде је боравио као гост – сећа се Јовићева.
Занимљиво је и да се у школи и интернату понекад нађу сва деца из једне породице. Тако сада у школи учи и живе четворо Радивојевића из Бора, три брата и једна сестра. Донедавно, ту је било и по троје Стошића и Тројановића из Ћуприје. Данас су све троје Стошића, брат и две сетре, успешни студенти. Брат и сестра Тројановић су још у Ћуприји, а други брат је отишао на студије.
Дуг је списак ученика школе који су постали чланови најбољих светских оркестара. Поменимо само виолинисте Гордана Николића и Романа Симовића који су концерт мајстори Лондонског симфонијског оркестра, Мају Јовановић која свира прву виолину у Берлинској филхармонији, контрабасисте Драгана Лончину и Ивана Китановића чланове Бечке филхармоније… Мирослав Павловић је концерт мајстор Београдске филхармоније, Катарина Алексић концерт мајстор Симфонијског оркестра РТС, а једно време знање у Ћуприји је стицао и виолиниста Немања Радуловић.
Још дужи би био списак престижних међународних награда које су освојили ученици ове школе. Међу њима је и прво место на чувеном надметању виолиниста „Јан Коцијан“ у Чешкој, које је освојио Давид Хорват. Колико је школовање у Ћуприји напорно говори и чињеница да по наставном плану и програму ученици имају двоструко већи број часова него у другим школама.
-Већина људи не може ни да замисли колико тешког рада, колико сати свакодневног вежбања, стоји иза успеха које наша деца постижу на домаћим и међународним такмичењима. Већину људи музика асоцира на нешто лепо и лако, музика јесте лепа, али ово што раде професори и ученици наше школе је рударски тежак посао, препун свакодневних одрицања – истиче директорка школе. Каже да јој се тешко отети утиску да се раду школе и успесима њених ученика не повећује довољна пажња.
-Медији се баве другоразредним музичарима. Препуне су их новине и телевизијски екрани. Кад неки спортиста у трећеразредном спорту освоји неку награду, то забележе сви медији. Кад наше дете на неком значајном међународном такмичењу освоји прво место, то нико не објави – каже Данијела Јовић.

Приликом инаугурације Александра Вучића за председника Србије званице су у централном холу Палате Србија музиком забављали ученици ове школе. Летос је гудачки квартет из Ћуприје био у саставу делегације Републике Србије која је, на челу са премијером Аном Брнабић и министром иностраих послова Ивицом Дачићем присуствовала свечаности обележавања 100 година од подизања српске заставе испред Беле куће у Вашингтону. Пре месец дана троје ученика ове школе свирало је у Кини.

 

Фотографије: Драгана Селаковић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *