Montgomeri priznao američke grehe

Vilijam Montgomeri  bio je prvi postpetooktobarski ambasador u Beogradu. Njegov angažman na ovim prostorima počeo je znatno pre nego što je došao kao prvi naslednik poslednjeg ambasadora Amerike u SFRJ Vorena Cimermana.

Centrala mu je bila u američkoj ambasadi u Budimpešti, odakle je kako kaže, obezbeđivao savete i podršku Miloševićevoj opoziciji. Bez njegove pomoći 5. oktobar verovatno ne bi bio moguć, jer preko njega je dolazila sva pomoć namenjena opoziciji, Otporu, opozicionim medijima…

Montgomerijev pogled na 5. oktobar 17 godina kasnije znatno je drugačiji u odnosu na vreme kada je na ulicama Beograda padao Miloševićev režim. Ne u smislu da li je do toga moralo da dođe, već u pogledu posledica koje su, kako sam priznaje, prouzrokovane lošim procenama američke administracije.

– Mislim da je Zapad generalno, a naročito vlada SAD, dramatično potcenila ogromne društvene probleme koji su povezani s promenama duboko ukorenjenih političkih sistema. Ja svakako jesam. Imali smo pojednostavljenu viziju da je problem u većini slučajeva (Libija, Irak, Srbija, Sirija) u autokratskoj ličnosti koja je na vlasti. Centralna stvar u ovakvom viđenju je takođe pojednostavljena predstava da su ljudi rođeni da budu demokrate, a što potiskuju autokratski vladari. I onda teorija glasi da je potrebno samo da se oslobodite autokratskih vođa, a da će demokratski instikt naroda prirodno isplivati na površinu – rekao je Montgomeri za ovonedeljno izdanje Ekspresa.

Po njegovim rečima druga pogrešna procena SAD-a je što se tamo živi u uverenju da je neophodno uspostaviti odnose i živeti u multietničkom i multikulturalnom društvu po svaku cenu, navodeći Bosnu i Hercegovinu kao jedan od primera da je američko insistiranje na zajedništvo dovelo do toga da je ona neuspešna država već 20 godina nakon rata.

– To što nismo uspeli u potpunosti da shvatimo važnost etničkog pitanja bio je glavni uzrok naših pogrešnih procena – rekao je Montgomeri.

Govoreći o svojoj ulozi u svemu, istakao je da je SAD i Zapad generalno video Miloševića kao glavnog krivca za nasilje u bivšoj Jugoslaviji i da je tada njegov glavni zadatak bio da obezbedi savete i pruži podršku Miloševićevoj opoziciji.

– Ne treba zaboraviti da je Milošević oboren zahvaljujući naporu srpskog naroda, koji je zbog toga mnogo rizikovao i platio visoku cenu. Sve zasluge pripadaju desetinama hiljada Srba koji su radili na tome, jer da nije bilo 5. oktobra Srbija bi ostala izolovana od Evrope – rekao je Montgomeri.

Naglasio je da je u Srbiji bilo mnogo gore nego danas, i da iako će biti potrebno još mnogo vremena, Srbija je na dobrom evropskom putu. Na kraju je dodao da je u pojedinim trenucima bio razočaran ponašanjem američke administracije.

– Najveće razočarenje je za mene bilo je kada sam shvatio da se bez obzira na svu dobru volju usmerenu ka Srbiji, američka administracija fokusirala samo na Kosovo, odbijajući da prihvati bilo kakve kompromise ili da Srbiju shvati ozbiljno po tom pitanju. Na kraju se ispostavilo da Zapad nikada nije želeo bilo kakve merljive standarde i da je odluka o nezavisnosti Kosova već bila doneta. Na to nisam mogao da utičem, kada je o Kosovu reč jednostavno nisam bio u igri – zaključio je Montgomeri.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *