И Лане отишао у легенду

Познати српски телевизијски, позоришни и филмски глумац Милан Лане Гутовић, преминуо је данас у 76. години на Војномедицинској академији у Београду, после краће и тешке болести, речено је Танјугу у Народном позоришту.

Гутовић је рођен на Умци, приградском насељу Београда, а академију за позориште, филм, радио и телевизију завршио је 1967. године.
Филмску каријеру започео је 1968. године у филму „Бекства“ Радоша Новаковића, а потом веће споредне и епизодне улоге остварује у неколико филмова попут „СБ затвара круг“ и „Повратак отписаних“.
Прву главну улогу игра у филму „Другарчине“ (1979) редитеља Миће Милошевића, који га је ангажовао и за остварење „Лаф у срцу“ (1981), где се епизодно појавио као Срећко Шојић – лик који му је донео највећу славу и којег је потом тумачио у филму „Тесна кожа“.

Осим тога, веће и главне улоге остварује и у филмовима „Ерогена зона“, „Дебели и мршави“, „Црна Марија“, „Мајстор и Шампита“, „Шпијун на штиклама“, „Условна слобода“ и „Седам и по“.

Прву већу улогу на телевизији остварује 1971. године у серији „Дипломци“, а популарност стиче као Ђанкарло Мароти у „Бољем животу“ и Драгослав у „Отвореним вратима“.

Највећу славу донела му је улога Шојића у серији „Бела лађа“ (2006-2011).
Као позоришни глумац играо је у представама „Протекција”, „Кад су цветале тикве”, „„Буба у уху”, „Ружење народа у два дела“, „За ким звоно звони”, „Пучина”, „Колубарска битка”, и многим другим, а неке од тих улога донеле су му бројне награде и признања. Године 2006. постао је Првак Народног позоришта.
Последње две деценије играо је свој „Кабаре“, са којим је гостовао широм света. Вратио се у Југословенско драмско позориште где је од 2020. године имао улогу у представи „Путујуће позориште Шопаловић”. Током богате глумачке каријере награђен је многим престижним признањима.
Гутовић ће бити сахрањен у суботу, 28. августа, у 12 часова на кумодрашком гробљу. Како пишу београдски медији, он је изразио жељу да не буде сахрањен у Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу.

Вест о смрти Милана Ланета Гутовића потресла је грађане и бројне јавне личности које су се на дирљив начин опростили од славног глумца на друштвеним мрежама. Од Гутовића се опраштају и његове колеге.

Милан Лане Гутовић био је један од најдаровитијих глумаца, не само у нашој генерацији, него у читавој другој половини 20. века. И не само што је био даровит, него је био и шармантан, није био само велики глумац и уметник, него и изузетно духовит човек, рекао је глумац Воја Брајовић поводом вести о смрти колеге.
„Његов врхунски цинизам краси, по мом мишљењу, заиста најдаровитије људе, то ретко ко има. Поседовао је смисао за хумор којим је баратао тако лагано, а убадао као стршљен. Била је привилегија проводити време с њим и памтити његове убоде, његове шале, његове коментаре које је изговарао с таквом лакоћом и брзином. И управо то мерим с његовим огромним глумачким талентом“, рекао нам је Воја Брајовић.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *