Хиљаду година Рашке епархије

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска је у Цркви Светих апостола Петра и Павла код Новог Пазара обиљежила два значајна јубилеја, хиљаду година од првог писаног спомињања Рашке епархије и осам векова самосталности Српске православне цркве, саопштила је телевизија „Храм“.

Свету архијерејску литургију служили су митрополит црногорско-приморски Амфилохије, рашко-призренски Теодосије, жички Јустин, полашко-кумановски Јоаким, милешевски Атанасије и захумско-херцеговачки Димитрије, а литургију су својим појањем пратили ученици Призренске богословије.

Архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије је рекао да у Цркви Светих апостола Петра и Павла овај сабор траје од времена свете браће Кирила и Методија и наставља се кроз векове. Подсетио је да су у тој цркви одржавани велики сабори још за време Светога Симеона и Светога Саве, као и да су се у њој крстили Свети Сава и Стефан Првовенчани, деца Светог Симеона и Свете Ане, који су у њој примили монашки постриг.

Казао је да је Црква Светих Петра и Павла мајка црква свих цркава, и Студенице, и Жиче, и Пећке патријаршије, и Дечана, и Мораче и Грачанице, и свих других наших храмова широм васељене.

Владика је додао да је Стари Рас, иако то понекад заборавимо, корен нашега духовнога бића, јер је овде епископ у време свете браће Кирила и Методија од ког је тражено да припадне Римокатоличкој цркви то одбио, рекавши да ми припадамо Истоку, Цариграду и светом граду Јерусалиму, те да то опредељење и даље траје.

Фотогрфије: ТВ Храм

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *