Медаља из Српске признање је нашим раду на повезивању са матицом

Интервју са Стеваном Стојановићем, председником Удружења српских проивредника из Швајцарске 

Удружење српских привредника Швајцарске активно учествује у прослави Дана Републике Српске, па Медаља заслуге за народ, којом су одликовани поводом тог празника, представља подршку и признање за вишедеценијски рад на повезивању дијаспоре и матице. Тим поводом, разговарали смо са Стојаном Стевановићем, председником Удружења српских привредника Швајцарске.

  • Како као председник једног српског удружења из дијаспоре гледате на одликовање које сте добили?

-Удружењу српских привредника Швајцарскепо први пут је на овај начин, доделом Медаље заслуге за народ, исказана подршка и признање за вишедеценијски рад на повезивању дијаспоре и матице. Узимајући у обзир да је признање дошло од председника Републике Српске господина Милорада Додика за нас ово има посебан значај и јасну поруку за наше залагање, труд и рад на повезивању српског народа.

Милорад Додик, председник Републике Српске и Стојан Стевановић, председник Удружења српских привредника Швајцарске /Фото: приватна архива
  • Како и на који начин дијаспора у Швајцарској својим радом доприноси повезивању матице и дијаспоре?

-Кроз вишедеценијски хуманитарни рад, организацију сајмова, самита и форума, обележавањем важних датума у Швајцарској, успели смо да српску дијаспору у Швајцарској окупимо и ујединимо. Да привучемо инвестиције дијаспоре у матицу, да српским привредницима из Републике Србије и Републике Српске отворимо врата тржишта Швајцарске, Аустрије и Немачке. Један од наших циљева јеста да пронађемо релевантне партнере у овим земљама, како би српски привредници могли да унапреде своје пословање, кроз извоз на инострано тржиште. На овај начин директно доприносимо развоју привреде Републике Србије и Републике Српске. То значи сигурна радна места и веће плате у матици, све оно за шта се залажу г. Александар Вучић, председник Републике Србије и г. Милорад Додик, председник Републике Српске. Ми из дијаспоре препознајемо ту иницијативу, бићемо и даље сигуран партнер у настојању да помогнемо својој матици. Дијаспора треба и мора да представља својеврстан мост између матице и земље у којој живи и ради.

  • Колико је важна сарадња удружења из дијаспоре са удружењима из матице?

-Веома је важња сарадња српских удружења и организација из дијаспоре са удружењима, како у Републици Србији и Републици Српској, тако и у региону где живи српски народ. Јер сви заједно, без обзира где живимо треба да радимо на повезивању српске дијаспоре и матице, али и Срба у региону. Управо сарадња са удружењем „МОСТ матице и дијаспоре“ из Републике Србије за нас представља важну спону. Кроз најчитанији портал који се бави темом дијаспоре „Огледало српско“ имамо прилику да упознамо ширу јавност у матици о нашем раду на повезивању дијаспоре и матице. Такође, не могу да изоставим и друга удружења и организације из Републике Србије и Републике Српске са којима имамо одличну сарадњу.

Овом приликом позивам удуржења, како из матице тако и из дијаспоре да унапредимо сарадњу и комуникацију, да се боље повежемо и ставимо на располагање матици зарад достизања највиших државних и националних интереса. Јер, свако од нас у дијаспори је својеврсни амбасадор српског народа и српских држава. Још једном позивам српску дијаспору широм света да заједничким снагама допринесемо економском развоју матице, наша врата су широм отворена.

Иван Илић, председник удружења „МОСТ матице и дијаспре“ и Стојан Стевановић / Фото: УНС
  • Можете ли нам нешто више рећи о планираним активностима током 2024. године?

-Већ 03. фебруара у Швајцарској организујемо обележавање Дана Републике Српске. У оквиру ове манифестације организоваћемо и економски форум. Очекујемо да ће ова манифестација окупити око 1.500 припадника наше дијаспоре. Као и сваке године, очекујемо долазак представника институција из Републике Србије и Републике Српске.

У плану је организација и привредног сајма током јуна ове године, на коме ће се представити произвођачи вина и ракије из Републике Србије, Републике Српске, Црне Горе и Северне Македоније. Морам да истакнем, да смо препознали иницјативу Отворени Балкан и Wine Vision by Open Balkan и чврсто верујем да управо привредна сарадња може да допринесе миру и стабилности читавог региона. На овај начин желимо да пружимо подрушку овој иницијативи, кроз промоцију произвођача вине и ракије из региона у Швајцарској. Циљ нам је да се произвођачи вина и ракије представе у најбољем могућем светлу и да пласирају своје производе на тржиште Швајцарске.

Као и сваке године, током јесени организујемо привредни форум уз подршку Привредне коморе Србије и Привредне коморе Бања Лука, на коме су главне теме ИТ индустрија и туризам. Жељан нам је да промовишемо туристичке потенцијале Републике Србије и Републике Српске али и ИТ индустрију која представља једну од главних привредних активности матице, која бележи свој извозни раст у последњим годинама. Такође, представљамо инвестиционе потенцијале градова и општина из Републике Србије и Републике Српске, како би дијаспора препознала своје пословне шансе за економско повезивање са матицом.

Удружење српских привредника Швајцарске: www.usps.ch
Текст: Огледало српско

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *