Рођендан Српске прослављен и у Чикагу

Српска заједница у Чикагу обележила је свечано крсну славу Републике Српске, Свети Првомученик и Архиђакон Стефан, у друштвеној сали Српског саборног храма.

Потпредседник Удружења Срба Републике Српске, Жељко Живак, тим поводом је изјавио да се “Република Српска мора сачувати“.

-Ми је морамо сачувати. Значи, сва настојања која настоје да пониште или ослабе Републику Српску за нас је увреда. Значи, ми то овде далеко од Републике Српске, на другој страни планете, доживљавамо јако тешко – истскао је Живак.

После освећења славског колача одржан је славски банкет на којем су говорили, поред осталих, генерални конзул Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић и Генерални Конзул Босне и Херцеговине Татјана Телић.

-Мени је ово већ трећа година да са вама прослављам овде у Чикагу Славу и Дан Републике Српске и на неки начин ми смо овде већ постали и домаћи. Ви мене добро знате а добро знам и ја вас. Најбоље се знамо по ономе што носимо у срцу ви и ја. То су свакако Република Српска и Република Србија – поручио је Јовић.

Татјана Телић је истакла да јој је посебно задовољство што је данас овде у прилици да пренесе поздраве председника Републике Српске Милорада Додика као и поздраве српског члана Председништва Жељке Цвијановић и њихову велику захвалност за све што чините за Републику Српску и посебно захвалност што прослављате Дан Републике Српске и овде у Чикагу.

Догађају су присуствовали лидери више српских организација и удружења, као што су удружење Крајишких Срба Прело, Српска народна одбрана, Сабор крајишких Срба, Фондација мисије Халијард, а међу специјалним гостима био је и сенатор Републике Српске Бранко Тупањац.

Програм је водио Игор Обрадовић из Српског драмског позоришта Чикаго.

Нема сумње да су Срби пореклом из Републике Српске који живе овде у Чикагу као и широм Сједињених Америчких Држава веома поносни на своје порекло.

Извор: Аvala news/Александар Жигић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *