Тесла је Американац, није Србин грешите!

Амбасадор САД у Београду Ентони Годфри (на слици) изјавио је данас да је, према његовом мишљењу, познати научник и геније Никола Тесла – Американац.

Подсетимо, Тесла је до јуче за Амбасаду САД у Београду био Србин што се може видети и у рекламној кампањи „Ви сте свет“, у њеној режији.

Међутим, Годфри је данас на свечаном испраћају новог авиона Ер Србије ербас А330 са ликом Николе Тесле на први лет за Њујорк рекао да се овде људи најлакше наљуте када чују од других да је Тесла њихов по рођењу и да у томе греше и једни и други.

„Знам да је Србе најлакше наљутити ако други кажу да је Никола Тесла њихов по рођењу! Жао ми је, али грешите и једни и други, по мени – он је Американац! Не по рођењу него по свом избору“, казао је амерички амбасадор, који је новом авиону у флоти Ер Србије пожелео срећан пут и миран лет.

„Пре него што ме гађате поквареним јајима подсетићу да смо ми Американци поносни на наследнике у САД било да имају јапанске, мексичке, српске корене. Исто важи и за Николу Теслу, који је поштовао америчко држављанство али никада није негирао да је у срцу Србин“, додао је Годфри.

Навео је и да је Тесла симбол иновације, истрајности, значаја обнове и нових почетака, као и односа САД и Србије.

Он је додао да он лично има низ имена и предлога ко би све могао да се нађе на репу неког од авиона флоте Ер Србије – Пупин, Чарлс Симић, Марина Абрамович, а о кошаркашима из Србије, рекао је, да и не говори.

Премијерка Србије Ана Брнабић реаговала је на те речи америчког амбасадора и кроз смех прокоментарисала да је амбасадор био на ивици “озбиљног дипломатског инцидента” који је избегнут.

One thought on “Тесла је Американац, није Србин грешите!

  • 1. мај 2021. at 10:35
    Permalink

    Godinama je i na web stranicama Tesla muzeja pisalo AMERIKANAC SRPSKOG POREKLA Sta je tu sporno?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *