Људима ће се пресађивати 3д штампано срце

Технологија 3Д штампања је напредовала до те мере да је могуће направити читаву кућу за само 24 сата, а да коришћењем исте технологије није немогуће направити људско срце доказали су научници са Универзитета у Тел Авиву.

Истраживачи су објавили да су штампали 3Д васкуларизовано срце направљено од ткива пацијента — достигнуће које је Универзитета у Тел Авиву најављивао као „велики медицински пробој“. Професор Тал Двир, који је водио пројекат, објаснио је да су научници досад „штампали“ само структуру срца, али да је ово први пут да је било ко направио читаво срце — са ћелијама, коморама, преткоморама и крвним судовима. Срце које су научници одштампали је мање од 3 цм, са крвним судовима који су видљиви.

Истраживачки тим је читаву процедуру „штампања“ срца објавио у научном часопису „Унапређена наука“. Објаснили су да су узели биопсију масног ткива од пацијената, репрограмирали ћелије тог ткива и обрадили ванћелијске молекуле у хидрогел прилагођен пацијенту. Затим су помешали ћелије и хидрогел како би створили такозване „био-боје“ за срчане закрпе, а затим и читаво срце.

Професор Двир каже да је потребно око три сата да се одштампа „мини-срце“, а ћелијама је потребно још месец дана да сазру и постану способне да пумпају, рекао је проф. Двир. За производњу срца које би било величине људског потребна је иста технологија, али знатно више времена.

Да би се почело са трансплантацијом овако направљених органа људима, истраживачи прво морају да их тестирају на животињама. Универзитет у Тел Авиву је саопштио да ће органи штампани 3Д технологијом у потпуности одговарати анатомији пацијената, па ће се због тога избацити из употребе лекови против одбацивања органа, а листе чекања за трансплантацију органа ће отићи у заборав.

„Могуће је да ће за 10 година болнице широм света поседовати 3Д штампаче, а ове процедуре ће се спроводити рутински“, каже доктор Двир.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *