„Краљ Петар Први“ освојио Чикаго

Свечаном доделом награда завршен је тродневни Фестивал српског филма у Чикагу, одржан седми пут, под слоганом „Ка светлости без међа“, у организацији месечног листа „Огледало“ и уз помоћ многобројних спонзора и пријатеља ове важне културне манифестације.

Награде су ове године додељене први пут, а жири у саставу Jesse Charbonier, оснивач Првог фестивала интернационалног филма на Флориди, Joshua Chicoine, оснивач и директор Чикашког међународног фестивала музике и филма, Стефанија Ђокић, политиколог и Мила Филиповић, новинар, за најбољи филм прогласили су играни филм „Краљ Петар I“, редитеља Петпа Ристовског.

За најбољу мушку улогу награду је добио Тихомир Станић (филм „Delirium Tremens“), за најбољу женску признање је добила  Наташа Нинковић („Ајвар“), награда за споредну мушку улогу припала је Милошу Биковићу за улогу у филму „Балканска међа“, који је, заједно са колегом глумцем и продуцентом Миодрагом Радоњићем, из Чикага однео и награду за најбољи ансамбл, а специјална награда жирија фестивала припала је и дечаку Ивану Вујићу, за изузетно одиграну улогу најмлађег каплара, Момчила Гаврића у филму „Краљ Петар I“.

Петар Ристовски, редитељ, добио је награду за најбољу режију филма „Краљ Петар I“, свој дебитантски играни филм, који је и кандидат за Оскара као и документарни филм „Теслин народ“.

„Изузетна ми је част што сте омогућили учешће нашег филма на Фестивалу и што сте угостили моју породицу, која је део филмске екипе. Изузетно нам је пријатно, тако смо срдачно дочекани, а осим тога у Чикагу је снимљено много великих и добрих филмова, па ми се чини као да сам већ био овде. Јер ја јесам растао уз домаћу кинематографију, али сам једним оком увек био и уз стари и нови Холивуд“, истакао је Ристовски.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *