Не покрећите поделу и крв међу браћом!

Пише: Отац Миајло БацковићРезултат слика за манастир острог

“Ах, како је земља напуњена
с идолима свакога изрода!
О, како је лице свемогуће
мрачна глупост обезобразила!”
Петар Петровић Његош
(Луча Микрокозма)

Шта је свештеник Бога Вишњега, него слуга и чувар!
Слуга Олтара и свога народа, а чувар Истине!

У Црној Гори, као нигдје у Српству, очи васколиког народа биле су упрте у владику и свештенике, када је све пропало и окупирано, једину ЛУЧУ свјетлости носила је Црква Божија! Неко ће рећи прошло је то вријеме, и они заиста, видећи по њима “све јасније” не виде ништа, ништа даље од свог стомака и свог личног интереса… има нас и таквих!

Али ма колико убијан, дух наших предака, ипак живи у свима нама, па зато и њих боли када Црква исповједи Истину, јер је итекако чују!

Зато ћу још једном, по ко зна који пут, завапити… ако има у вама још имало људскости и бриге, ако не за ваш народ, онда за будућност ваше дјеце, не покрећите још једну подјелу и крв међу браћом! Још увијек међу нама живе старе подјеле, још се чује крвава расправа о “бјелашима и зеленашима”, још наше горе “комитују” а “четници и партизани” још крваре по безданим јамама тражећи истину…

У таквој, дубоко подијељеној свјежим ранама, малој Црној Гори, сада наметањем безакоња званог “закон о слободи вјероисповијести…” будимо све ове старе и почињемо нове подјеле!

Свако наметање једномислија, доводи до реакције и кад тад до револуције.
За оне који ће ово читати по службеној дужности и опет ме звати да појасним шта сам овим мислио, да кажем – мислио сам оно што сам говорио и говорим све вријеме, страхујем за свој народ, за његову будућност, страхујем јер читам историју и не желим да се она понови, страхујем јер знам менталитет и душу свога народа, јер слушам вапаје и јаук обесправљеног, осиромашеног којем сте отели језик, чије сте претке осрамотили а потомцима обесмислили живот, па бјеже тражећи туђу кору хљеба!

Не дирајте нам оно једино што нам је остало, СВЕТИЊУ која нас је створила и чувала, знамо ми да вама “закон лежи у топузу” знамо и да имате све полуге власти у вашим рукама, можда ће те тог срамног дана за нашу историју имати већину у Скупштини, али знајте да сте ван ње мањина!!

Онај ко се дрзне да тог дана подигне руку и гласа за овај предлог закона, нека зна да ће та рука ући у историју и да ће је гусле једног дана опјевати, као ону руку Јуде и ону Вука Бранковића, а Бог и Свети Петар Цетињски нека суде!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *