Коначно филм о Јасеновцу

На пролеће 2020. године биће премијера филма о Јасеновцу, сведочанству страшног злочина из Другог светског рата. Српски редитељ Предраг Гага Антонијевић изјавио је да се премијера поклапа са 75. годишњицом од ослобођења логора Јасеновац.
„Овакав филм потребан је и нама и свету. Осећамо у исто време част и задовољство, али и једно велико бреме, с обзиром на то да желимо да избегнемо уплитање политике и фокусирамо се на емотивну причу појединца“, рекао је Антонијевић.
Он је нагласио да упркос томе што се филм бави осетљивим темама, незапамћеним страдањима у логору Јасеновац и трагичним историјским чињеницама које ће први пут на овај начин бити приказане свету, приказујемо свету, он ће такође бити и едукативног карактера, прикладан за приказивање у школским установама.
„Ово је огромна прича о трагедији и злу, која може бити испричана на више начина. Ми смо се определили за причу кроз Дару и њену породицу. Дара је композитни лик, а представља сву децу која су прошла кроз слично искуство, па ће и читав филм бити на њеним леђима“.
Главну улогу девојчице Даре игра Биљана Чекић, а главна мушка рола поверена је Марку Јанкетићу, који у филму игра озлоглашеног Вјекослава Макса Лубурића, команданта једног од најстрашнијих логора у новијој људској историји.
Филм „Дара из Јасеновца“ означен је као пројекат од националног значаја. Новац за филм обезбеђен је из државног буџета Србије.
„Ово је пројекат иза којег је држава стала, филм који се снима готово искључиво уз помоћ Владе Србије. Осећам и неку врсту одговорности што као држава нисмо нашли раније времена, интереса, снаге и новца да овакав филм снимимо. Готово осам деценија ће се навршити како су се страшни злочини догодили у Јасеновцу, а да Србија није на један историографски и уметнички начин испричала причу о томе. Драго ми је што ће се то сада десити и што у Филмском центру препознајемо значај националних и историјских тема“, рекла је председница Филмског центра Србије Јелена Триван.
Мајкл Баренбаум, амерички стручњак за холокауст, који је и консултант на филму, истакао је да моћ приче лежи у причи појединаца, у којој видимо како несрећа, убиства и ужаси утичу на једну особу, а нарочито на живот једног невиног детета.
Подсетио је на стихове једног песника према којима је смрт детета заправо губитак бескрајних могућности.
„То је напад на будућност, јер се деца не могу сматрати непријатељима. Снага филмова огледа се у томе да нас информишу не само интелектуално, већ и да нас емотивно дирну. Кроз личну причу могуће је осветлити и суочити се са окрутношћу и ужасима који су се десили“, рекао је професор Баренбаум.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *