Koje sve države slave Božić 7. januara

Božić je najradosniji hrišćanski praznik kojim se slavi rođenje Isusa Hrista. To je praznik rođenja novog života, dece i roditeljstva i kao takav obeležava se najlepšim verskim običajima.Raznorazne varijacije u običajima uglavnom su uzrokovane podnebljem, ali osnovni elementi proslave Božića prisutni su svuda – unošenje Badnjaka u kuću i njegovo paljenje, Badnje veče, česnica, položajnik.

Mnogi pravoslavni hrišćani proslavljaju 7. januar kao datum Hristovog rodjenja, kao što je opisano u hrišćanskoj bibliji. U nekim državama samo male zajednice obeležavaju Božić na ovaj datum, a masivnije se obeležava i važi za zvanični Božić u 12 svetskih država.

Na spisku tih zemalja je i Ukrajina, ali ove godine prvi put zbog rata u ovoj zemlji neki pravoslavni vernici i deo crkve prvi put slavili su Božić po gregorijanskom kalendaru. Ipak, značajan deo i ove godine će Hristovo rođenje proslavljati 7. januara.

1. Srbija

Na ovaj dan se iz kuće ništa ne daje, a što je dato traži se nazad! Vodite računa o običajima kako se ne biste ogrešili - Alo.rs

2. Rusija

3. Ukrajina

4. Belorusija

5. Gruzija

6. Jermenija

7. Severna Makedonija

8. Crna Gora

9. Izrael

10. Etiopija

11. Eritreja

12. Egipat

Fotografije: Proslava Božića po julijanskom kalendaru ranijih godina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *