Код Црњанског у Иланџи

Јуче је био рођендан Милоша Црњанског. Сто двадесет девети. Његово несуђено родно место Иланџа, банатска, обележила је скромо овај важни сеоски датум поменом у цркви, приредбом у Дому културе и венцем крај спомен плоче на кући која је некада птипадала Милошу.

Слика може припадати споменик и напољу

Видели смо лепе тачке. Поздравила нас председница Општине Алибунар Зорана Братић, играле мале балерине из школе „Димитрије Парлић“, певао црквени хор „Света Три јерарха“, на крају Александар Дунић и Милан Малбаша извелу дуодраму „Патријарх Павле“, Јована Јањића.

Слика може припадати 1 особа, стоји и напољу
Говор аутора овог текста на свечаности у Иланџи
Опет ми припала част да пред некадашњо кућом Црњанских кажем нешто у славу великог писца. Најавлили ме као аутора неколико књига о Црњанском (често вас тако виде већим и значајнијим него што јесте)!
Истини за вољу аутор сам неколико текстова о великом Милошу, објваљених у новинама и часописима.
Овај јуче изговорени један оје од њих.
Црњански у плавом кругу

„Бескрајни, плави круг. У њему, звезда.“

Често нам на ум дође овај почетак „Сеоба“.

Данас ћемо уместо „У њему, звезда“ рећи: У њему, Милош Црњански.

Па погледајмо Милоша у том плавом кругу.

Зачет у Иланџи, рођен случајно у мађарском Чонграду, крштен у Сентешу, на ноге чврсто стао у Темишвару, ту и матурирао, надаље се школовао и фудбал играо у Ријеци, студирао медицину у Бечу, не стигавши због рата до дипломе, ратовао у Галицији и Италији… „Фронт, болнице, па опет фронт, и љубави, свуда љубави, за хлеб и за шећер, све мокро, све киша и блато, магле умирања…“, студирао, затим, после Великог рата, књижевност у Београду, прве песме објавио у Сомбору и Сарајеву, био професор књижевноси у Београду и Панчеву, новинар „Политике“ и „Времена“, заљубио се у Виду Ружић, с њом путовао по Француској и Италији, оженио се, дипломатију служио у Берлину, Риму и Лисабону… Затим дуго, дуго у емиграцији у Лондону. Добио награду Академије а никад академик.

Волео Париз, Тоскану, шпанске градове, јадранска острва, Срем, Фрушку гору и Стражилово, Београд и свој Банат. „Господо, једну пијану чашу Банату!“ Чувена „Апотеоза“.

Вратио се у смирај живота у Београд. Сахрањен у Алеји заслужних грађана а његова Вида у породичној гробници Ружића. Срасли њих двоје у тешком животу, раздвојени после смрти.

Овде у Иланџи школа се зове по Милошу, Културни центар у Новом Саду његовог је имена, дани Милоша Црњанског одржавају се у Новом Милошеву, задужбина његова станује у Београду, ствари и књиге које су надживеле Милоша и Виду чувају се у Музеју књиге „Адлигат“.

Слика може припадати 2 особе, људи стоје и у затвореном

Не верујем да сам поменуо сва места у којима има нешто што подсећа на Милоша Црњанског.

Требало би још много оваквих спомен полоча, каква је ова на кући која није Милошева.

У великом плавом кругу није само једна звезда.

У њему је сазвеђе Милош Црњански.

Али, посебна светлост трепери из ове мале банатске свете Иланџе.

Текст и фотографије: Ново Томић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *