Došli u selo predaka koji su otišlii pre jednog veka

Danas sam posebno sretan i zahvalan Bogu jer sam roditeljima od supruge našao selo, kuću pa i rodbinu od kojih su se rastali prije više od jednog stoljeća kada su morali odseliti za Tursku” napisao je na svom Facebook profilu doktor nauka Samir Vildić.

Kako piše Vildić roditelji njegove supruge su od Čengića iz Odžaka kod Plevlja, odnosno nekadašnje Tašlidže, jednog od centara hercegovačkog sandžaka.

“Njihovu sreću je teško zamisliti. Kamenčiće i zemlju se kupili da ponesu u Tursku kako bi posuli po mezarima svojih majki, očeva, nana i djedova, koji su umrli sa pričom o svetosti ove zemlje iako je nikada ni vidjeli nisu” -dodaje Vildić.

Da pronađe kuću o kojoj su mu pričali, nije mu bilo teško. Nekoliko telefonskih poziva bilo je dovoljno kako bi roditeljima supruge ispunio veliku želju. Doći na mjesto odakle su korijeni nije mala stvar. Prirodno je da čovjek poželi biti tamo odakle su preci, a porodice koje su morale odseliti u Tursku to su generacijski željele 120 godina.

Fotografije koje je Vildić objavio dovoljno govore o ljepoti ovog mjesta…Stare trošne kuće svjedok su jednog minulog doba koje miriše na djetinjstvo.

Izvor: NTV Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *