„Ко то тамо пева“ поново у Кану

Култни класик „Ко то тамо пева“ (1980) редитеља Слободана Шијана и сценаристе Душана Ковачевића, на иницијативу продуцентске куће Центар Филм, биће приказан у званичном програму Кан класик у оквиру 73. Канског филмског фестивала.

Светска премијера дигитално рестаурисане верзије ремек-дела проглашеног за најбољи српски и најбољи југословенски филм, 40 година након премијере на најпрестижнијем светском филмском фестивалу на ком је освојио награду публике, у реномираном програму који ће се ове године због панедмије коорна вируса одржати у оквиру Лимијер фестивала у Лиону у октобру и Rencontres Cinématographiques de Cannes у новембру 2020. године.

Кан класик представља ретроспективу најзначајнијих остварења из историје Канског филмског фестивала. На овогодишњем издању биће приказано 25 играних и 7 документарних филмова, међу којима, поред Ко то тамо пева, и филмови Расположени за љубав редитеља Вонг Кар-Ваија, Улица  Федерика Фелинија, Accattone редитеља Пјер Паола Пазолинија, Припремите марамице редитеља Бертрана Блијеа и други.

Комична, питорескна сага Ко то тамо пева почиње у пустари и забити, из које 1941. године, дан уочи немачког напада на Југославију, дотрајалим аутобусом фирме „Крстић и син“, за Београд креће група људи. Стари, „растурени’“ аутобус са својим необичним и „заврнутим“ путницима комична је слика једне епохе у распадању, краја једног света који ће нестати у експлозији и пламену.

У вишеструко награђиваној сатиричној комедији редитеља Слободана Шијана, запажене улоге остварили су доајени југословенског глумишта Павле Вуисић, Александар Берчек, Данило Бата Стојковић, Мића Томић, Драган Николић, Неда Арнерић, Славко Штимац, Ташко Начић и Борислав Стјепановић.

„Вест ме је обрадовала. Лепо је кад се најзначајнији филмски фестивал на свету сети вашег филма после четрдесет година. То значи да ће га видети већи број правих љубитеља филма у свету и да филм постаје део једне престижне колекције канских открића коју ће и млађи гледаоци желети да упознају’“, истакао је редитељ филма Слободан Шијан.

„Крунисање култног класика још јединм признањем, деценијама касније, од изузетног је значаја за српску кинематографију. Препознавање вредности трајног дела и поновни тријумф аутентичности дају изузетан подстицај домаћем филмском стваралаштву. Центар Филм се већ деценијама бави очувањем културне баштине, промовисањем и репрезентовањем уметничких достигнућа која чине национално и светско културно богатство’“, изјавила је овим поводом Јадранка Блануша Вучковић, директорка Центар Филм-а.

Филм Ко то тамо пева дигитално је рестауриран у одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Југословенске кинотеке у оквиру пројекта ’’ВИП Кинотека’’ који од 2017. спроводе Југословенска кинотека и Вип мобиле.

Извор: Филмски центар Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *