Sretenjski orden i sestrama Gobović

Po povratku sa američke turneje, Sestre Gobović dočekalo najlepše iznenađenje  

Po povratku sa američke turneje priređene za našu dijasporu koja je trajala od Svetog Save do Sretenja Gospodnjeg 2024. Sestre Gobović su odlikovane Zlatnom medaljom za zasluge. Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije, među kojima su i Sestre Gobović.

„Izuzetno smo počastvovane ovim priznanjem, koje nam daje podstrek za dalji rad i zalaganje na polju promocije tradicionalne muzike koju izvodimo u zemlji i inostranstvu, kao i podstrek u daljem radu sa najmlađima, odnosno horom „Slavujčići“ pri Hramu Svetog Save i održavanju muzičkih radionica za decu dijaspore“, kažu sestre Gobović.

One ističu i da decenije rada na očuvanju tradicionalne izvorne muzike smatraju svojom misijom; a sve nagrade, poput priznanja koje im je uručila Tesla naučna fondacija iz Amerike u Njujorku (Tesla Spirit Award) za 2022,  proglašenja njihove pesme „Srbija“ za najlepšu pesmu o našoj otadžbini, nagrade Orden Vojvode Đorđa Stratimirovića koja im je uručena krajem 2023. i mnogih drugih, potvrdom svog dugogodišnjeg rada i smatraju da sva dosadašnja priznanja dobijaju poseban pečat, koje im daje Sretenjski orden.

Povodom upravo završene američke turneje, sestre Gobović su navode da su u Americi videle koliko se naša dijaspora zaista trudi da očuva tradicionalne vrednosti i identitet, kroz ljubav prema srpskoj muzici i naglasile da nose divne utiske iz Amerike.

„Slogan kojim se rukovodimo ‘LEPOTA JE U TRADICIJI’, zasigurno je opravdan među našima u Americi“ smatraju sestre i ističu da naša Crkva i njeno sveštenstvo imaju misionarsku ulogu u dijaspori u vidu okupljanja našeg naroda, pri kulturnim događajima, organizovanim pri Crkvi i posvećenosti srpskim porodicama, svakodnevno, u dalekom svetu. Radosne su jer naš narod u Americi zajedno proslavlja crkvene i državne praznike, a deci usađuju ljubav prema domovini kroz tradicionalnu muziku, folklor i očuvanje naših običaja.

Uz zahvalnost na gostoprimstvu našim crkvama u Patersonu, Bostonu, Orlandu, Longvudu, Klirvoteru, Nort Portu… najavljuju da će se rado odazvati pozivu za ponovnu posetu koji je usledio i koji će uključiti nastupe tradicionalne muzike i edukovanje naše dece u inostranstvu u okviru muzičkih radionica duhovne, izvorne i tradicionalne srpske muzike.

„Deo naše misije je da deca dijaspore ne zaborave muziku zemlje iz koje potiču, već da je zavole i prenesu svojoj deci“, kažu.

Sestre Gobović su nastupale širom sveta od Amerike, Švajcarske, Rumunije, pa do Mađarske.

Izvor: Marina Bulatović i Jelena Petrović/Foto: Privatna arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *