Ко је све одликован за Сретење

Председник Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Дана државности Србије, одликовања заслужним појединцима и институцијама и поручио да је Сретење велики дан за Србију, дан када се рађала модерна српска држава.

На свечаности у Палати „Србија“, председник Вучић је поручио да је Сретење и наш буквар и читанка, време преиспитивања, време јединства нашег народа, ма где да живи – у Србији, Републици Српској, Црној Гори, Северној Македонији, Словенији, Немачкој, Аустрији, Швајцарској, Русији, Америци… Централна свечаност поводом Дана државности одржана је у Орашцу.

Председник Србије је подсетио да је то дан када је велики вожд, а народни човек Црни Ђорђе, подигао устанак против Турака, али и дан када је захваљујући Милошу Великом и Димитрију Давидовићу, Србија добила модеран и либералан устав – устав испред свог времена.

„Четрдесет дана након Божића ми славимо Сретење, најважнији датум у историјском, политичком и верском календару наше лепе Србије“, рекао је Вучић.

Истакао је да смо због тога данас поносни на своју прошлост и претке, али гледајући у њих, Србија је загледана и спремна да ради за будућност своје деце.

„Ово је празник свих оних који воле и живе за своју Србију, ово је празник који надахњује наш народ на распетом КиМ и који му даје снагу за опстанак српског огњишта, српског имена и презимена, тамо где је то најтеже“, поручио је Вучић.

Међу награђенима који су у Палати „Србија“ добили одликовања су режисер Емир Кустурица, фронтмен групе „Рибља чорба“ Бора Ђорђевић и руски вајар Александар Рукавишњиков, аутор споменика Стефану Немањи.

Међу добитницима сретењских признања је и патријарх московски и целе Русије Кирил.

Њега је председник Вучић одликоваo Орденом Републике Србије на великој огрлици за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа и сарадње.

Орденом Републике Србије на ленти председник је одликовао потпредседника Владе РФ Јурија Борисова, који је данас у званичној посети Београду, као и Прокописа Павлопулоса, бившег председника Грчке.

Орденом српске заставе првог степена одликовани су Никос Христодулидис, шеф дипломатије Кипра, али и пекиншки Институт за генетска истраживања.

Сретењски орден првог степена припао је Православном богословском факултету УБ и глумачкој легенди Александру Берчеку, док је Сретењски орден другог степена заслужио књижевник Перо Зубац.

Орден Карађорђеве звезде првог степена добили су Предраг Гага Антонијевић, музичар Стефан Миленковић, Горан Бреговић, Момчило Бајагић Бајага, као и сликар Милан Циле Маринковић и оперска дива Јадранка Јовановић и уметница Марина Абрамовић.

Орденом Карађорђеве звезде другог степена награђен је проф. др Мирослав Вукосављевић, начелник ВМА, а Орден Карађорђеве звезде трећег степена, поред осталих, добила је сценаристкиња „Даре из Јасеновца“ Наташа Дракулић.

Сретењско признање добиће и деветоро кинеских лекара који су се у нашој земљи, раме уз раме, борили против ковида 19 са нашим здравственим радницима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *