Priznanje srpskim herojima i u Banjaluci

Nakon što je srpsko-američka humanitarna organizacija „Spasimo srpsku decu“, uz pomoć svojih donatora, prijatelja i podržavalaca, krajem maja u Beogradu odala priznanje i dodelila skromnu finansijsku pomoć borcima, ratnim veteranima koji su 1999. godine branili tadašnju Jugoslaviju od napada NATO zemalja i albanskih terorista, kao i onima koji su od 1992. do 1995. godine branili srpski narod i srpske zemlje u Bosni i Hrvatskoj, sredinom oktobra je održana slična manifestacija i u Banjaluci.

Miloš Šupica sa ćerkom Kolet i generalom Torbicom

Velika čast nam je bila što je u događaju u Republici Srpskoj učešće uzela i Kolet Šupica, novi potpredsednik organizacije i ćerka osnivača, koja je u Banjaluku došla iz 10.000 kilometara udaljenog San Franciska u Kaliforniji (SAD). Ona je tada izjavila:

„Bila je velika čast biti u društvu naših srpskih heroja tokom komemoracije u Banjaluci. Osećaj je da smo toliko malo dali kroz priznanje i novčanu nagradu za svu njihovu žrtvu i zaslugu, ali naša ljubav, čast i poštovanje koje smo ukazali ovim herojima dolazi iz dubine našeg srca.

Polaganjem venaca na spomenik banjalučkim bebama i na spomenik borciima stradalim u odbrani Otadžbine odali smo počast našim dragim dušama, a dodelom priznanja poklonili smo se našim živim herojima. Nikada ih ne smemo zaboraviti i uvek ćemo podržavati naše srpske ratnike i odavati im priznanje za sve što su žrtvovali za svoj narod. Iako ne govorim srpski, videla sam da su izrazi suznih oči, osmeha i zagrljaja naišli na opšte razumevanje tokom dodele nagrada. Univerzalni jezik dostojanstva, časti i ponosa je bio tako vidljiv u svakom trenutku dodele priznanja. Živela Srbija!“

Takođe nas je obradovala činjenica da je na manifestaciju iz Čikaga doleteo i Ranko Ristić, vlasnik kompanije „Zastava Arms USA“, koji je preko organizacije „Spasimo srpsku decu“ pomogao i ove borce ali i porodice ugroženih Srba u Gračanici na Kosovu i Metohiji. Njegova ćerka Katarina je postala poznata širom srpskog rasejanja kada je početkom 2017. godine  uspela da u školskom okrugu Čikaga izmeni činjenice u američkim udžbenicima o učešću Srba u ratu Bosni 90-ih godina prošlog veka. Tim aktom je pokazala da ima smisla neprestano se boriti za činjenične podatke o srpskom narodu i njegovoj istoriji.

Očevim stopama: Kolet Šupica priključila se dobrotvornoj organizaciji „Spasimo srpsku decu

Najviše emocija u sali prisutni su osetili kada je nagradu i pomoć primala Nedeljka Atlagić iz sela Vrtoče kod Bosanskog Petrovca, kojoj su u ratu poginuli otac Stevan i tri brata, Milanko, Marinko i Đuro Mijatović, pripadnici 1. Lake pešadijske petrovačke brigade, a nakon rata joj
je od tuge preminula i majka Đuja. Suza je suzu stizala, a jedino je Nedeljka uspela da izgovori jedno hvala. Nakon manifestacije je dala izjavu za Radio-televiziju Republike Srpske da je izuzetno radosna da su se saborci njene braće i oca setili njih i da su joj naši Srbi u dijaspori pomogli da lakše živi ove dane.

Na kraju ovog, kako su sami borci veterani rekli, veličanstvenog dana, Miloš Šupica, osnivač i predsednik humanitarne organizacije „Spasimo srpsku decu“, se još jednom zahvalio svim poginulim i živim srpskim herojima na svemu što su učinili za spas i u čast srpskog imena i
srpske tradicije junaštva i odbrane prava i pravde.

„Znajte da će te večno biti u našim srcima i da ćemo se mi iz srpske dijaspore uvek brinuti i truditi da vam pomognemo koliko god možemo“ zaključio je Šupica.

Posebnu zahvalnost želimo da iskažemo ratnom komandantu odbrane Paštrika na Kosovu i Metohiji generalu Božidaru Deliću koji, iako teško bolestan, ne propušta da učestvuje u svim akcijama pomoći borcima, te je tako sa nama bio u Banjaluci. Jedan od domaćina u glavnom
gradu Republike Srpske bio nam je i general Milan Torbica, savetnik za boračka pitanja u Vladi Republike Srpske i bivši komandant Ratne avijacije i protivvazdušne odbrane vojske RS.

„Akcija „Jedan od hiljadu“ se nastavlja, jer još ima heroja kojima su naše priznanje i pomoć potrebni. Zato ovom prilikom pozivamo sve Srbe i prijatelje Srba širom sveta da se priključe ovoj akciji i tako daju svoj  doprinos ovim borcima od kojih mnogi danas žive u veoma teškim
uslovima“, kaže Predrag Karasović PR organizacije „Spasimo srpsku decu“.

Za uplate za “Fond za ratne veterane” možete napisati ček ili poslati nalog za plaćanje (money order) na adresu: Save the Serbian Children, 3076 Maples Branch Road, Sevierville TN 37876-6341 (U memo prostoru upišite “za ratne veterane”).

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *