Црногорски усташа данас „икона“ монтенигрина

Секула Дрљевић (Равни, Морача, 1884 – Јуденбург, Аустрија 1945), црногорски усташа, усташки идеолог и ратни злочинац. Оснивач црногорског сепаратистичког покрета. Током Другог свјетског рата био је један од најближих сарадника Анте Павелића. Цио рат је провео у тзв. Независној Држави Хрватској, а у том периоду био је уредник усташког листа “Граничар”.

Слика може припадати 1 особаНа тзв. Петровданској скупштини 12. јула1941. Године, одржаној у Цетињском позоришту, у улози званичног говорника узразио је захвалност италијанској фашистичкој политици, која је омогућила васпостављање „слободне“, „суверене” и „независне“ Црне Горе, како је стајало и у усвојеној декларацији. Ова наказна државна творевина по угледу на усташку Независну Државу Хрватску , под покровитељством фашистичке Италије и нацистичке Њемачке, није трајала ни један дан јер су је патриоти Црне Горе срушили устанком 13. јула 1941.године.

Послије бјекства из Црне Горе, под патронатом усташа у тзв. Независној Држави Хрватској радио је на поновном успостављању „неовисне Црне Горе.“ Са седморицом сарадника и истомишљеника 20. јула 1944. године, у Загребу, основао је тзв. Црногорско народно вијеће, неку врсту своје владе (у којој је његов први сарадник Савић Марковић – Штедимлија био у улози министра спољних послова).

Бавио се етногенезом Црногораца. Сматрао их је потомцима Илира и Црвених Хрвата. Политичку и државну будућност Црне Горе видио је удржавном јединству са Хрватском и Албанијом. Био је покретач иницијативе за оснивање тзв. црногорске православне цркве. Успешно је кривотворио историјске чињенице за потребе великохрватске усташке идеологије, ау ту сврху је радио и као пропагандист и памфлетист. Писао је памфлете против српског народа и сила антихитлеровске коалиције. Величао је нацистичку идеологију и Адолфа Хитлера. У Загребу, 1944. године, објављује књигу „Ко су Срби“, са тезом да је српски народ вјековима реметилачки фактор на Балкану. Песма „Црногорско коло“, савремена химна Црне Горе, објављена је 1937. године, уЗагребу, у књизи„Основе црногорског национализма“., исто тако црногорског усташе, Савића Марковића Штедимилије.

Та чудовишна личност, фашисоидни и усташоидни Секуле Дрљевић, творац на Петровдан 1941. г. “независне Црне Горе”, уз сарадњу усташа и усташког поглавника Анта Павелића, прво је обезглавио у Старој Градишки војску и народ у повлачењу 1945.г, а онда стварао од ње “војку независне Црне Горе, уз своју химну ” Ој свијетла мајска зоро” (Послије 60 година постала химном данашње независне Црне Горе)

Он је на превару у смрт одвео десетине хиљада становника Црне Горе, гарантујући им слободан пролаз преко територије коју је тада заузимала тзв. Независна Држава Хрватска.

Од стране Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача 24. фебруара 1945. године проглашен је за ратног злочинца.

Текст: Јован Маркуш

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *