Kako se zaštititi od Koronavirusa?

Kineska vlada imenovala je italijanskog lekara koji je radio u bolnici u Šenzenu u Kini da se pridruži timu za proučavanje virusa Vuhan  odnosno Koronavirusa. Napisao je vrlo zanimljiv članak čiji dobar deo prenosimo:

-Ako prehlađena osoba ima curenje iz nosa s ispljuvakom, nije zaražena virusom Korone, jer njegova upala pluća daje suhi kašalj bez curenja iz nosa. To je najlakši način za prepoznavanje.

S druge strane, dobro je znati da virus Vuhan ili Koronavirus nije otporan na toplotu i umire na temperaturi od 26 do 27 stepeni. Stoga pijte puno vruće vode poput čaja i infuzija. Nije lek, ali je dobar za telo. Topla voda uništava sve vitruse. Nemojte pitu hladnu vodu i vodu sa ledom. Izložite se suncu ako je zima.

-Virus je prilično velike veličine (stanica ima razmeru otprilike 400-500 nm), tako da ga svaka normalna maska (ne samo 3M N95 maska) može filtrirati. Međutim, kad neko zaraženi kihne pred vama, on će se širiti oko 3 metra pre nego što padne na zemlju.

– Kada virus padne na metalnu površinu, živće najmanje 12 sati. Stoga zapamtite da ako dođete u kontakt s bilo kojom metalnom površinom, temeljno operite ruke sapunom.

– Virus može ostati aktivan u odeći 6-12 sati. Normalno sredstvo za pranje veša ubija virus. Zimsku odeću koja ne zahteva svakodnevno pranje treba staviti na sunce da bi se ubio virus.

Podaci o simptomima upale pluća uzrokovane virusom Korona:
– Prvo će zaraziti grlo, a zatim će se u grlu osećati kao suvo grlo koje će trajati 3 do 4 dana.

– Tada će se virus stopiti sa tečnošću iz nosa, potom će ući u dušnik, a onda i u pluća Vuhanovu upalu pluća. Ovaj će trajati 5 do 6 dana.

– Uslijediće potom stanje upale pluća, visoke temperature i otežanog disanja. Nažalnost to nije uobičajno gušenje. Osećaće te se kao da se gušite pod vodom. Ako imate takav osjećaj, važno je odmah potražiti pomoć lekara.

O prevenciji:
– Najčešći način zaraze je dodirivanje stvari oko sebe, ručke na vratima, autobusu, rukovanje,.. Pa biste trebali često oprati ruke. Virus može živeti u vašim rukama samo 5-10 minuta, ali mnoge se stvari mogu dogoditi u tih 5-10 minuta, poput trljanja očiju, nosa, usta.

– Preporučuje se grgoljanje tečnošću za grlo kako biste uklonili ili smanjili klice dok su još u grlu (pre nego što se spuste u pluća).

Molimo, širite ove podatke.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *