Kad Amerikanci zasviraju “Tamo daleko”

Grupa američkih studenata u „Majami art čarter skul“ na Floridi naučila je da svira čuvenu himnu srpskih ratnika „Tamo daleko“ zahvaljujući dirigentu Aleksandru Aci  Đuriću.

Mnogi bi se zapitali otkud to da slavnu melodiju sviraju baš tamo. U pitanju je klasa talentovane dece, pod dirigentskom palicom srpskog maestro. Ispod snimka koji je  postavljen na Jutjubu u opisu stoji da je himna „Tamo daleko“ svirana u čast stogodišnjice od Prvog svetskog rata. Mnoge je oduševilo što su đake na kraju izvođenja sačekale velike ovacije publike.

– Ovo je mali znak zahvalnosti i dokaz da gde god bili u dijaspori nikada nećemo zaboraviti odakle smo došli –  napisao je dirigent Aleksandar Đurić na svom Jutjub kanalu.

Kako američki studenti sviraju i pevaju „Tamo daleko“ pogledajte na sledećem linku:  https://youtu.be/gzHX3TIJ53s

„Tamo daleko“ je najpoznatija srpska, rodoljubna pesma. Napisana je u znak sećanja na vojnike koji su učestvovali u Prvom srpskom ratu, i koji su povlačeći se preko Albanije, stigli „tamo daleko“ do Soluna.

Aleksandar se zajedno sa studentima našao u žiži javnosti i u februaru kada su naučili da sviraju čuveni srpski „Marš na Drinu“. Međutim, ono što je tada mnoge oduševilo je što su đaci na kraju zaigrali čak i kolo!

IZVOR: TELEGRAF

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *