„Sveta srpska zemlja“ u Lugansku

Фотографија корисника ольга милуновичIzložba „Sveta srpska zemlja“ otvorena je 7. maja u Lugansku sedištu Luganske Narodne Republike na području poznatom i pod imenom Slavjanoserbija koje su nekada naseljavali Srbi i kojih još uvek danas ima. Simbolično izložba je postavljena između dva značajnija praznika: Đurđevdana koji je za Srbe jedan od najznačajnijih dana u godini i 9. maja, dana koji je značajan za celo čovečanstvo.

Otvaranje izložbe je bilo propraćeno svim srpskim običajima vezanim za proslavljanje Đurđevdana, a bila su poslužena i srpska nacionalna jela, javila je za portal „Tamo daleko“ Olga Milunovič, koja je prisutvovala ovom, za tamošnje ljude i srpsku zajednicu, izuzetnom događaju.

Фотографија корисника ольга милуновичOrganizatori su uvereni, da je izložba fotografija značajna ne samo za kulturni život univerziteta u Lugansku već da predstavlja i veliki korak u razvoju međunarodnih odnosa koje gradi Luganska Narodna Republika, koja je proglasila nezavisnost 27. aprila 2014. godine .

Slavjanoserbija bilo je granično područje u Ruskoj Imperiji, administrativna oblast koja je postojala nešto više od jedne decenije polovinom 18. veka i koju su naselili Srbi i drugi pravoslavni narodi sa Balkana s namerom da zaštite i osiguraju rusku granicu. Dekretom carice Katarine i ukazom tadašnje ruske vlade 1764. godine oblast je ukinuta i uključena u sastav novih gubernija, pošto su prestali razlozi za njeno postojanje.

Фотографија корисника ольга милунович

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *