„Jesenji kit“ pred publikom u kući Đure Jakšića

U Kući Đure Jakšića u Beogradu, sutra 18. maja, u 18 časova biće održana promocija romana prvenca Petra Savića „Jesenji kit“. O ovom zanimljivom krimi štivu govoriće poznati srpski pisci dr Jovan Janjić i Slaviša Pavlović, a u ime izdavača Centra za funkcionalnu pismenost „Apostrof“ prisutnima će se obratiti Stana Šehalić.

„Jesenji kit“ prvo se pojavio na engleskom jeziku u izdanju „Narodne prosvete“, jer je mladi talentovani pisac, koji se školovao u inostranstvu izvorno izabrao engleski jezik kao jezik svog prvenca, čime se, pored izbora teme, žanra i epohe, u potpunosti približio i svojim književnim uzorima Agati Kristi, Doroti Sejers i drugima. Uzbudljiva i napeta krimi priča sada je prevedena i na srpski jezik. Слика може припадати 1 особа и текст који гласи „Petar Savić, rođen 1994. u Šapcu, diplomiraoj Univerzitetu za film režiju (Middlesex University, London). Specijalizovao za pisanje scenarija drama. Autor nekoliko scenarija. za kratak film. Scenario Priznanje nagraÄen festivalu kratkog Motovunu Hrvatska. Srednju školu završio delom u Beogradu delom SAD, država Teksas, Galveston, gde je potvrdio talenat interes za pisanje. Jesenji kitje njegov prvi roman, originalu na engleskom jeziku (The whale of Autumn). Pred čitaocima verzija ovog romana prevedena na srpski jezik. ISBN 978-86-80996- 22-6 9 788680 996226“Radnja romana se dešava u malom gradiću Hartburiju, na zapadu engleske obale krajem devetnaestog veka, a zaplet počinje ubistvom pasa u malom hotelu Vinograd, u kom je smeštena nekolicina neobičnih gostiju.

Lokalni inspektor koji je nedavno premešten iz Londona u mali grad je pozvan da reši slučaj. Ubrzo nakon toga, dešava se ubistvo u istom hotelu koje unosi nemir u mali uspavani grad, spreman za zimski počinak. I ambijent i likovi “mirišu” na Englesku kakvu poznajemo iz dela engleske književnosti, a autor nenametljivo ali sigurno vodi čitaoca kroz lavirinte sve čudnijih situacija i sve neobičnijih likova koji se otkrivaju kroz međusobne dijaloge.

Mladi autor Petar Savić svojim prvencem kroz dijaloške forme portretiše likove, “spremne” za neku buduću ekranizaciju, što je, uostalom, i njegova osnovna proefesionalna orijentacija. Diplomirao je na Univerzitetu za film i režiju (Middlesex University, London). Specijalizovao se za pisanje scenarija i drama. Autor je nekoliko scenarija za kratak film. Scenario „Priznanje“ nagradjen je na festivalu kratkog filma u Motovunu, Hrvatska. Srednju školu završio je delom u Beogradu, a delom u Sjedinjenim Američkim Državama, država Teksas, Galveston, gde je potvrdio svoj talenat i interes za pisanje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *