Изазвао српске професоре на јавну дебату

Фотографија корисника Goran Å arićГоран Шарић, хрватски историчар и теолог из Ријеке, који последњих година држи врло посећене трибине широм бивше Југославије, пре свега, о историјским темама, које немају пуно додирних тачака са званичном историјом, посебно када је у питању порекло српског народа. Наиме, он тврди, да је српски народ најстарији народ на овим просторима и да нема пуно истине у тврдњама да смо током 7. века досели на Балкан иза Карпата.

Шарић је врло активан и на друштвеним мрежама, а последњи врло занимљив пост поделио је са својим пратиоцима на Фејсбуку. Уствари, реч је о како је насловио овај пост „Изазов гвоздене рукавице“ односно јавни позив на дебату тројици београдских професора са Филозофског факултета: Александру Палавестру, Радивоју Радићу и Николи Самарџићу.  Ево шта је Горан Шарић написао:

Резултат слика за никола самарџић
Никола Самарџић
Фотографија корисника Narodni muzej u Beogradu
Александар Палавестра
Резултат слика за радивоје радић
Радивоје Радић

„Већ годинама траје огорчена борба професора са Филозофског факултета у Београду против сваког ко се усуди дирнути у њихове догме. Уместо да пишу стручне радове и научно-популарне књиге и на тај начин афирмишу неспорнее истине да се прва европска, а можда и светска цивилизација развила у Србији и да су се најмање 22 римска цара родила на српском етничком простору, они се труде да докажу да су Срби нико и ништа, дошљаци који су се примитивни и неписмени довукли из украјинских мочвара у 7. веку. На то се надовезује и прича професора новије историје који студенте уче да су Срби главни и одговорни кривци за крвави 20. век и све ратове на Балкану.
Овим путем позивам тројицу најгласнијих међу њима: Александра Палавестру, Радивоја Радића и Николу Самарџића на јавну дебату. Расправљали би о три тезе које ћу заступати:
1. Прва европска, а можда и светска цивилизација се развила у Србији.
2. У 7. вијеку није било никаквог досељавања Срба.
3. Срби нису криви за крвави балкански 20. вијек.
Палавестра нек напада прву тезу, Радић другу, а Самарџић трећу, нек се договарају, надопуњују, а ја ћу све тезе бранити сам. Дебата би трајала два сата, а након тога би још сат времена оставили за питања публици.
Сад по неку ријеч о сваком од ова три „експерта“:
Александар Палавестра је редовни професор Филозофског факултета у Београду. Посветио је свој живот борби против Винче, па ће сада моћи образложити зашто сматра да Винча није имала писмо и да није била прва цивилизација Европе и да није имала никакве везе са Србима.
Радивој Радић је универзитетски професор и научни радник. Познат је по неколико књига у којима на вулгаран, примитиван и таблоидан начин исмијава српске аутохтонисте. Тврди да су Срби дошли на Балкан у 7. вијеку, па ће му ова дебата бити прилика да изнесе своје доказе.
Никола Самарџић универзитетски професор, највећи адвокат режима Мила Ђукановица, познат по колекцији аутошовинистицких изјава, међу којима је и оне да „Србији треба независно Косово“ и да је „Србија отпадница од цивилизованог света“.
Бирајте мјесто и вријеме. Чекам вас!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *