Србија 1. на свету по страним инвестицијама

Србија је на првом месту у свету по броју страних директних инвестиција, објавио је угледни британски Фајненшел тајмс (ФТ). Према најновијој ранг листи за 2019. годину, коју објављује специјализовани сервис ФТ, Србија је на челу ранг листе са индексом од 11,92 поена, што је за 1,33 индексних поена више у односу на прошлу годину.

Наша земља привукла је, како се наводи, 107 пројеката директних страних инвестиција у 2018, односно за 26 више него 2017, што је раст за готово једну трећину.

„Србија са оценом 11,92 привлачи скоро 12 пута већи обим гринфилд страних директних инвестиција него што би могло да се очекује од економије њене величине“, наводи се у тексту.

Србија је, како се додаје, преузела од Мозамбика лидерску позицију по вредности индекса и попела се за једно место у односу на претходну годину. Водећи сектори у Србији по страним директним инвестицијама су индустрија аутомобилских компоненти, храна и дуван, текстил и сектор некретнина, који су заједно имали удео већи од половине (54 одсто) у укупним улазним СДИ пројектима у 2018. години, прецизира се у тексту.

У студији се истиче да је Србија са резултатом 11,92 поена, далеко надмашила ривале у региону европских економија у успону, међу којима су и Литванија и Босна и Херцеговина, које такође имају високе индексне оцене. На другом месту, иза Србије, налази се Црна Гора са индексом 11,49 поена.

Интересантно је поменути да је Србија по гринфилд страним директним инвестицијама оставила „за петама“ економије као што су Сингапур, Јерменија, Летонија, Бугарска, УАЕ, Мадјарска, Румунија, Ирска, Пољска, Велика Британија, Хонг Конг…. Одлука угледног британског часописа да Србију по други пут у последње три године прогласи за светског првака у привлачењу страних директних инвестиција резултат је спроведених реформи и потврда да је Србија данас потпуно другачија земља од оне коју је ова влада затекла 2012. године, изјавила је за Тањуг премијерка Ана Брнабић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *