Из которске гимназије уклањају слику Светог Саве

Иако је зидове которске гимназије красила још од 1984. године, слика Светог Саве мораће да буде уклоњена из кабинета за црногорски, српски, босански и хрватски језик.
Просветна инспекција недавно је, по пријави родитеља, контролисала которску Гимназију и затражила од управе школе да у року од три дана уклони слику Светог Саве из кабинета, позивајући се на члан 5. Општег закона о образовању и васпитању, којим је прецизирано да је „образовање и васпитање световног карактера“, саопштено је „Вијестима” из Управе за инспекцијске послове.
Претходно су подгорички медији објавили да је родитељ послао слику са родитељског састанка у тој школи, на којој се види да је на зид изнад школске табле поред грба Црне Горе окачена и слика Светог Саве.
„Вијестима“ је из школе незванично потврђено да су недавно имали посету Просветне инспекције, а да је установа контролисана управо због пријаве у вези са сликом.
Из которске Гимназије тврде још да је у школи поред те, још неколико десетина слика писаца, који су се изучавали у склопу народне и средњовековне књижевности. Истичу и да се исти писци и данас изучавају у склопу изборног дела програма за црногорски, српски, босански и хрватски језик.
Нико од родитеља није се обратио наставном особљу или управи „нити писмено нити усмено“, наводе из управе которске Гимназије.
Да је слика деценијама у которској Гимназији, посведочио је и некадашњи директор Мирко Масловар, који је овом школом руководио од 1982. до 2011. године.
„Од 1984, од кад смо се уселили, тамо је слика Светог Саве, у кабинету за тадашњи српско-хрватског језик и књижевност, зато што је и књижевност Светог Саве била део школског програма”, казао је Масловар.
На питање да ли су икада имали примедбе родитеља или наставног особља због те и десетине других слика писаца народне и средњовековне књижевности, Масловар истиче да никад никакве примедбе није било.
„Ни од стране родитеља, ни од стране инспекције, нити од стране особа које су контролисале актив за српско-хрватски језик и књижевност. То није икона, то је слика“, објашњава он.
Масловар сматра да су се сада умешале политика и јавно мнење, и то, како каже, „беспотребно“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *