Мурал са ликом Достојевског у Београду

На 200. годишњицу од рођења Фјодора Достојевског и 145. годишњицу доласка руских добровољаца у Србију ради учешћа у српско-турском рату 1876. године, 23. септембра у Београду je свечано откривен мурал који представља стилизовани портрет великог руског писца.

Аутор овог монументалног рада (6,5 x 4,5 метара) на зиду Културног центра „Чукарица“ познати je српски уметник Милан Милосављевић Дерокс.

Отварање је уприличено у оквиру програма Дана духовне културе Русије у Србији, а међу присутнима били су заменик министра културе Руске Федерације Олга Јарилова, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко, министар у Влади Србије и копредседник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић, генерални директор компаније ,,ЛУКОИЛ Србија“ АД Београд Денис Рјупин, председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић, директор Руског дома Јевгениј Баранов и други званичници и становници српске престонице.

„Отварање мурала на одличан начин спаја два значајна историјска датума. Фјодор Достојевски је снажно подржавао ослободилачки покрет балканских народа“, истакла је у свом обраћању Олга Јарилова, исказавши захвалност Београду за знак пажње који је указан стваралаштву великог руског писца.

Мурал je отворен на иницијативу Градске општине Чукарица и Руског дома, и уз подршку компаније „ЛУКОИЛ Србија“ АД Београд, наводи се на сајту Руски дом у Београду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *