Danici prvo mesto na svetu za „Kuću budućnosti“

Mlada arhitektica iz Vranja Danica Tomić osvojila je prvo mesto na svetskom konkursu za „Kuću budućnosti“, koji je organizovan u Americi. Iza sebe je ostavila učesnike konkursa iz Rima koji su sa radom „Present For the Future“ osvojili drugo mesto (Maria Sofia Guarente, Antonio Filippo Tandoi i Ivan Zito), te Južnokorejce Rong Han i Huijing Li sa radom „Vektor“ na trećem mestu.

Prikaz rada Danice Tomić koji je osvojio prvu nagradu

Njen prvonagrađeni rad „TI-HO Modular House“ omogućiće joj prolaz i reference za rad na svim svetskim fakultetima arhitekture. U užoj konkurenciji na ovom svetskom konkursu arhitekture bili su radovi arhitekata iz Sjedinjenih američkih država, Italije, Poljske, Ujedinjenih arapskih emirata, Južne Koreje i Indije.

Diplomirala je arhitekturu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu.

– Kao član kreativnog tima uživam u stvaranju mogućeg za svako „nemoguće“. Ima više medijuma kroz koje se izražavam, a za osnovni sam odabrala arhitekturu. Direktna usmerenost arhitekture ka čoveku i njena zavisnost od istog, povlači sa sobom sagledavanje šireg uticaja čoveka, pre svega na prirodu od koje je sve i stvoreno. U ovom talasu podizanja svesti o očuvanju prirode, arhitektura je dužna da bude ekološki i samoodrživo nastrojena. Presudno je postojanje svesti da trenutni uticaj čovečanstva ostaje zauvek – navela je Danica predstavljajući se kao član kreativnog tima Floresta NGO.

Izvor: Vranjenews, naslovna fotografija Fejsbuk

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *