Индијанка тражила да почива у Херцеговини

Амбер Џонс Кинг из племена Чироки, која је због љубави према Требињцу Илији Глоговцу узела православну веру и носила име Јована, прва је Индијанка која је сахрањена на месном гробљу у селу Моско, код Требиња, одакле потиче и њен супруг.

Јована, која је по професији била академски сликар, a сахрањена је на гробљу на коме је пре неколико година осликала иконостас. Последња жеља јој је била да почива баш овде поред цркве за коју је била посебно везана.

„Колико је до краја живота остала заљубљена у свога Илију, толико је волела и његово село, где су обнављали породичну кућу, али јој се није испунила жеља да преселе у њу да живе јер је смрт прекинула њихове радове на обнови куће“, кажу мештани Моска.

Јована – Амбер, која је уз Илију заволела православну веру и херцеговачку народну традицију, на глави је увек носила капу заврату, која је неизоставни део херцеговачке народне ношње, али је стари Херцеговци и Црногорци носе и као део свакодневног одевања.

Колико је ова занимљива жена волела Херцеговину потврдила је и чињеница да је, по сопственој жељи и жељи свог супруга Илије, сахрањена у херцеговачкој народној ношњи, по свим православним обичајима, уз опело локалног свештеника.

Индијанка и Херцеговац су се упознали у Њу Орлеансу, гдје је Јована радила као професор историје уметности, а Илија је био поморац, и од тада се нису раздвајали.

Волела је да каже како је њен народ веома сличан херцеговачком, јер Чироки Индијанци имају пркос и понос сличан херцеговачком, па јој није било ни тешко да се прилагоди Илији и да с њим досели у Херцег Нови, где су саградили кућу.

Крстила се 2001. године у цетињском манастиру, за који су Глоговци такође били посебно везани, па је, поред Илијиног презимена Глоговац, које је одмах након удаје прихватила, већ готово две деценије носила и српско име Јована.

Извор: Независне

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *