Преминуо главни архитекта Храма Светог Саве

Преминуо је дугогодишњи професор Факултета примењених уметности, архитекта Зоран Булајић. Био је главни архитекта наставка градње и уређења ентеријера Храма Светог Саве, а заслужан је и за ентеријер крипте Храма Светог Саве.

Зоран Булајић је преминуо у 73. години, а датум комеморације биће накнадно објављен.

Завршио је Факултет примењених уметности, одсек унутрашња архитектура, у Београду 1975. године и дипломирао код професора Милана Палишашког.

До 1980. бавио се дизајном намештаја и пројектовањем ентеријера, самостално и у бироу „Новог Дома“. На међународним сајмовима намештаја у Београду, освојио је неколико награда за дизајн.

Од 1980. до 2000. године је у статусу самосталног уметника, а од 2000. и професор на Факултету примењених уметности у Београду, одсек унутрашња архитектура.

Пројектовао је и реализовао више објеката различитог садржаја – репрезентативних и пословних објеката, туристичко угоститељских, музеја, изложбених поставки, трговачких и продајних простора, у земљи и иностранству и већи број југословенских привредних изложби у свету.

Био је члан архитектонске секције УЛУПУДС-а од 1980. године и председник Управног одбора УЛУПУДС-а од 2000-2004. године.

Био је члан Савеза архитеката Србије и Друштва архитеката Београда. Од 2011-2015. године био је главни архитекта наставка градње и уређења ентеријера Храма Светог Саве у Београду, а био је задужен и за ентеријер крипте Храма Светог Саве.

Од 2012. године био је декан Факултета примењених уметности у Београду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *