Миркова прича из Њујорка

У филму „Приче из Њујорка“ редитеља и продуцента Жељка Мирковића, снимљеном у Њујорку, на улицама, атељеима и у просторијама Корпорације Мирко Илић, овај цртач, илустратор, и дизајнер, рођен у Бијељини 1956. године, говори о својим почецима, о фамозном Деда Мразу нацртаном цртачевом дечијом руком на паркету стана па потом покривеном мајчином руком, сачуваном; тај ће се Деда Мраз показати важним артефактом у настанку једне упечатљиве каријере.

То је каријера која је Илића још 1986. одвела у Њујорк, без икаквог завршеног уметничког или било каквог другог факултета, али опремљеног вансеријским цртачким талентом, каријера, дакле, током које су настали омоти неких од најславнијих и најупечатљивијих албума југословенског Новог таласа. То је такође каријера у чијем су њујоршком, најважнијем периоду, настале илустрације за све водеће америчке дневнике и недељнике, као и њихове насловне стране.

О Мирку Илићу у овом филму говоре Милтон Глејзер, легенда америчког графичког универзума, креатор једног од најпознатијих логоа на свету, оног који слави амерички највећи град: I❤NY. Ту су потом Стив Хелер, дизајнер и писац, Маршал Арисман, директор њујоршке Школе визуелних уметности на којој Илић држи катедру постдипломцима, и Лук Бејкер, кустос Музеја модерне уметности (МоМА), у коме се Илићеви радови заступљени у сталној поставци.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *