I srpska trobojka u carstvu cveća Dubaija

Piše: Predrag T. Savić

Dubai Miracle Garden tj. cvetni vrt u Centru Dubaija je jedna od nezaobilaznih turističkih atrakcija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ona je dokaz kako je moguće uz pomoć brda plastike i cveća napraviti enormni profit.

Jedno od najživopisnijih mesta na svetu, dobro ste pročitali, zasniva se na plastici koju kiti više od 150 miliona cvetova na površini od 72.000 kvadratnih metara. Kažu da ovi brojevi stavljaju Dubai Miracle Garden na sam vrh liste najvećih svetskih cvetnih bašta. Intetesatno je, da ova cvetna bašta prvobitno trebala da ima jednokratnu upotrebu i to za Dan zaljubljenih j2013. godine. Od tada je postala jedna od bitnijih atrakcija u Dubaiju, koju obilaze reke turista.

Опис није доступан.

Опис није доступан.Dalje, prenosimo tekst sa zvanične internet prezentacije, uz napomenu da je u ovom vrtu najviše petonija koje su se pokazale kao vrhunska dekoracija. Dubai Miracle Garden je poznat po svojim zgradama potpuno prekrivenim cvećem. Šetnja ulicama prekrivenim cvećem u punom cvetu je lepo iskustvo.

Опис није доступан.Videćete neobične, šarene konstrukcije, kao što su erbas, kišobran tunel, Lake Park i mnoge druge. Bašta takođe ima dogovor sa Voltom Diznijem, tako da možete videti neke od najpoznatijih Diznijevih likova u cvetnom izdanju. Ulazak na ovakvo mesto će vas zadiviti i naterati da razmislite o ljudima koji svakodnevno brinu o tolikom cveću. Jedna od mnogih sjajnih stvari u ovoj bašti je da koristi otpadnu vodu i ponovo je filtrira, što je čini dobrom za zalivanje biljaka.

Šta videti u Dubai Miracle Garden? U ovom prostranom parku obiluju tematske izložbe i cvetni aranžmani. Možete prošetati ovim prelepim svetom na različite načine, od onih u kojima se poštuju legendarni crtani filmovi iz našeg detinjstva do onih koji ističu bajkovite i magične svetove! Vrh brda – Odlazak u niže delove bašte učiniće da uživate u pogledu na brdo prekriveno različitim cvećem. Tu možete videti automobil sa ružičastim cvećem, ogromnim aranžmanima u obliku srca i drugim konstrukcijama.

Selo Štrumpfova – Ako ste ljubitelj Štrumpfova, biće vam drago da vidite njihovo selo napravljeno od, pogađate, cveća! Mnoge strukture sa različitim dizajnom vode dom plavih srećnih stvorenja iz šume direktno u Dubai.

Cvetni sat – to je jedna od glavnih atrakcija bašte. Ovaj sat je prečnika 15 metara i okružen je cvetnim vilama i vilama u šarmantnim cvetnim haljinama.

The world's largest natural flower park: Dubai Miracle Garden – Amusement  Logic

Emirates A380 – Ova struktura drži Ginisov svetski rekord kao najveća cvetna struktura na svetu. Ovu atrakciju pravi jedan od najpoznatijih džambo džet-ova na svetu – Erbas A380. Ovaj ogromni avion je prekriven sa 500.000 cveća i drugih biljaka. Lake Park – Osim cveća, možete uživati u jezeru u sredini parka. Okružen je vilama, kućama, brodom i maketama različitih životinja.

Опис није доступан.Lebdeća dama – Ovo je jedna od najnovijih atrakcija u bašti. Prikazuje damu sa dugom cvetnom kosom u zadivljujućoj haljini napravljenoj od ružičastog cveća koja se spušta na zemlju, držeći je na zemlji. Iako je ona jedna od glavnih atrakcija, ona nije jedina cvetna devojka u Dubai Miracle Garden. Videćete mnoge od njih svuda.

Polje suncokreta – Ovde nema nikakve posebne konstrukcije ili građevine napravljene od cveća, to je jednostavno divno polje suncokreta. Mnogi ih vole i dive im se, tako da možete imati pogled na ovo područje obojeno u žuto sa cvećem koje prati sunce na njegovom putu.

Bašta leptira u Dubaiju – Ovo je najveća bašta leptira na svetu. Dom je za oko 50 vrsta leptira, koji broje oko 15.000 pojedinačnih životinja. Ovde takođe možete naučiti mnogo o ovoj prelepoj životinji, imajući vodič koji će vam objasniti životni ciklus leptira.

Dizni avenija – Ovde možete videti 5,5 metara visokog Mikija Mausa, Mini Mausa i sve njihove prijatelje ….

Naš utisak i vrtu kvare “ dubovi “ napravljeni od plastike i napadno forografi i trgovci. Iteresatno je da nigde nismo videli nijedan suvi list ili cvet! U ovom vrtu se nalazi 250 miliona biljaka, s tim što one pripadaju ne tako velikom broju biljnih vrsta, jer su dominatne puzavice! Strogo je zabranjeno brati bilo koji cvet iz bašte. Ne možete uzimati hranu i piće izvan bašte. Sedenje na travi nije dozvoljeno, možete sedeti samo na za to predviđenim mestima. U vrtu je veliki amfiteteatar na čijoj pozornici je vreme naše posete nastupao saksofonista.

Jedan kutak cvetne bašte posvećen je Svetskom prvenstvu u fudbalu održanom krajem prošle godine u Katari. Zato je tu srpska zastava i štrumf fudbaler „Srbin“.

Pogledajte još slika u galeriji:

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *