Film o srpskoj Mata Hari

Špijunski triler „Vera“, koji govori o Veri Pešić, ženi koja je bila četvorostruki tajni agent tokom Drugom svetskog rata, snima se u Beogradu. U pitanju je debitantski film Nedeljka Kovačića i koscenaristkinje Kristine Đuković. Snima se uz podršku Radio-televizije Srbije i Filmskog centra Srbije.

Vera Pešić, srpska Mata Hari iz Sijarinske banje, je govorila je šest jezika, kretala se u najvišim beogradskim krugovima, uplovila u špijunske vode i postala saradnik vrha nemačke, francuske i engleske obaveštajne službe. Informacije koje prikupljala dostavljala je jugoslovenskoj službi.

Mi se zaista trudimo da ispričamo Verinu priču, a ne priču o istorijskim okolnostima, odnosno priču o jednoj ženi koja je bila ispred svog vremena, koja je bila inteligentna, koja je bila hrabra i koja je nekako plivala među muškarcima u jednom jako teškom istorijskom trenutku – rekao je za RTS reditelj i scenarista Nedeljko Kovačić.

Veru Pešić glumi Jovana Stojiljković.

-Svi vi birate strane, a ja sam na mojoj strani. Ona nije imala velike idela u početku, ali nekako samim tim što voli film, barem smo je mi napravili da voli film, da voli bioskop, voli američki, holivudski film, ona je želela da njen život bude kao Holivudski film, a to baš nije bilo tako romantično u to vreme – rekla je glumica.

Pored Jovana Stojiljković, glumi još Nikola Kojo, koji igra kolegu špijuna i šarmera Tasu Dimića.

Tumačim Tasu Dimića, ozbiljnog špijuna, trostrukog, švalera, boema, kockara.On je imao svoje negativne strane u toj svojoj ratnoj biografiji i političkoj, ali generalno je scenarističkim perom predstavljen kao jedan sladak, pozitivan lik, šarmer – rekao je Nikola Kojo.

U ulozi generala vazduhoplovstva Jugoslovenske vojske Borivoja Mirkovića gledaćemo Nebojšu Dugalića.

-Uvek je dobro i dragoceno kada se oslonimo na istorijsku građu, jer onda tu nema domišljanja i izmišljenih problemskih struktura, nego zaista pratimo jednu ubedljivu priču, vidimo pritoke raznih interesnih sukova, raznih dešavanja – rekao je Nebojša Dugalić.

Filmska premijera ostvarenja „Vera“ očekuje u oktobru, seriju ćemo gledati na RTS-u naredne godine.

One thought on “Film o srpskoj Mata Hari

  • 29. април 2022. at 23:02
    Permalink

    Imamo li mi Srbi nesto da je samo srpsko, a ne srpska verzija necega sa Zapada

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *