Опет Србин иде у војнике

Србија ће највероватније од следеће године поново увести обавезу служења војног рока, пишу београдски медији, а преноси Танјуг. Та агенција, преносећи писање штампе, наводи да се о томе разговара већ годину дана. Војни аналитичар Мирослав Лазански каже да Србији недостаје војска, јер професионални војници већ сада имају више од 30 година и не могу физички да одговоре на све задатке.

„Србији недостаје обучена резервна војска и ратна армија“, рекао је Лазански и додао да ће се највероватније задржати комбиновани систем, по коме ће део чинити професионални војници, део војници по уговору, а део војска која служи обавезни војни рок.

Аналитичар Александар Радић сматра да треба пронаћи адекватан модел који ће одговарати Србији и времену у којем живимо. „Немамо ни пара ни услова да се то ради као некада, док је постојала ЈНА. Ја се залажем за обавезни војни рок, али не за све већ за одређени број људи. Нико никога не може да натера да иде у војску, али момци који би добровољно пристали да служе војни рок не би радили маргиналне послове као до сада, попут чишћења дворишта“, рекао је Радић.

Како додаје, уколико би се поново увело обавезно служење војног рока, то би се односило на младиће старости између 18 и 26 година и не би било ретроактивног позивања. „Они мушкарци који нису служили војни рок имали би обавезу да прођу скраћену обуку за резервни састав“, рекао је он.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *