И памет стала у одбрану српских цркава

За само три дана апел за одбрану СПЦ потписало 9.000 интелектуалаца из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске и Македоније 

Око 9.000 интелектуалаца из целог региона потписало је Апел за одбрану СПЦ у Црној Гори, у којем траже да се прекине са „насилним и противправним покушајем брисања историјских и имовинских права СПЦ“.

У апелу, који је за три дана потписало око 9.000 епископа СПЦ, чланова САНУ, професора универзитета, писаца, редитеља, глумаца, музичара, новинара из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Македоније, Хрватске и расејања, захтева се да се „та антицрквена, антицивилизацијска и антидржавна пракса обустави тренутно и у свакој својој пројави“, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

У тексту Апела наводи се да се доношењем спорног Закона о слободи вероисповести директно крши слобода вероисповести и право на имовину епархија Српске православне цркве на територији Црне Горе.

Посебно се указује на чињеницу да од три верске заједнице удару закона подлеже само СПЦ, будући да су положај и права осталих уређени посебним законским актима.

„То значи да овај ’закон‘, иако тобоже писан за све верске заједнице, дефакто има карактер лекс специјалиса усмереног искључиво против Српске православне цркве, с изразито дискриминаторном намером, ради, у крајњем, укидања њене правне егзистенције“, наводи се у тексту.

Међу првих 100 потписника Апела су митрополит Амфилохије, епископи Јоаникије, Атанасије, председник Матице Српске Драган Станић, министар у Влади Србије Ненад Поповић, академици Василије Крестић, Миро Вуксановић, Славенко Терзић, Љубодраг Димић.

Апел су потписали и професори Бранко Летић, Мира Радојевић, Слободан Самарџић, Слободан Антонић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, директор Института за европске студије Миша Ђурковић, писци Алек Вукадиновић, Гојко Ђого, Владимир Кецмановић, Љиљана Хабјановић Ђуровић.

Свој потпис дали су и глумци Милош Биковић, Ненад Јездић, Виктор Савић, Вук Костић, Славиша Чуровић, Андрија Милошевић, Александар Радојичић, чланови Београдског синдиката Феђа Димовић, Бошко Ћирковић, Александар Протић, Блажо Вујовић, Огњен Јанковић, новинари Никола Врзић, Александар Лазић, Гојко Раичевић…

Апел за спас светиња можете потписати на следећем линку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *