Hrvatski sveštenik mora da napusti Nemačku zbog Jasenovca

Sveštenik Vinko Puljić, koji vodi Hrvatsku katoličku misiju Getingen u Donjoj Saksoniji moraće da napusti Nemačku zbog objave na Fejsbuku kojom je pozvao na pomoć finasiranja Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Osnivači ovog društva negiraju ustaške zločine za vreme Nezavisne države Hrvatske.

Katolička crkva u Njemačkoj, koja je izrazito antifašistička žestoko se suprotstavila Puljićevom postu na Fejsbukju i zatražila da početkom 2021. napustiti svoju župu, a kako bi se izbegao veći skandal. Mora to da uradi dobrovoljno ili će biti odmah smenjen pogotovo ako ponovi sličan apel.

Hrvatska štampa opširno piše o ovom slučaju i ističe da je ova odluka doneta još prošle nedelje na sastanku sa Puljićem, koji je, kako se navodi, postao poznat još 2014. godine kada je kritikovao nemačke vlasti zbog zabrane koncerta Marka Perkovića Tompsona.

„U razgovoru je biskupija Hildeshajm nedvosmisleno dala do znanja svešteniku Puljiću da smatra ozbiljnom greškom njegovo širenje apela na Fejsbuku. Žalba je došla od udruženja koje ispituje da li je koncentracioni logor Jasenovac tokom Drugog svetskog rata bio logor za istrebljenje, a sa stanovišta biskupije Hildeshajm postoji rizik da se negira ubistvo mnogo ljudi u ovom konclogoru. Sveštenik koji javno deli takav poziv ostavlja utisak da deli mišljenje sa fašistima, što, prema mišljenju biskupije Hildeshajm, apsolutno ne dolazi u obzir jer fašizam ni na koji način nije kompatibilan s jevanđeljem“, navodi se u ssopštenju koje potpisao Volker Bauerfeld, portparol biskupije.

Sve je počelo nakon što je don Vinko Puljić 12. septembra na svom Fejsbuku objavio sledeći post: „Dragi prijatelji! Prijatelji Istine! Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac poziva Vas da svojim donacijama pomognete utvrđivanje realne slike događaja u logorima Jasenovac i Stara Gradiška te drugih zbivanja u tokom Drugog svetskog rata. Od osnivanja Društva 2014. godine naši su članovi nizom knjiga, članaka, feljtona i javnih istupa snažno u javnosti osporili crne mitove o jasenovačkom logoru“.

Pomenuto Društvo okuplja pristalice koje negiraju ustaške zločine, koje predvodi Igor Vukić, autor knjige „Radni logor Jasenovac“. On je nasledio na ovoj funkciji uticajnog sveštenika Stjepana Razuma. Puljićev apel najprije je osudio Danijel Majić, nemački novinar hrvatskog porekla, a uskoro se uključio i sam vrh tamošnje Katoličke crkve, pa je službeni portal Njemačke biskupske konferencije katholisch.de, krajem septembra, objavio članak u kojem se biskupija Hildeshajm ograđuje od Puljićevih stavova.

Na tome nije stalo, i Puljić je morao da dođe na sastanak i objasni zbog čega podržava negiranje ustaških zločina. Kako je objavila Biskupija Hildeshajm, „sveštenik je izjavio da ga je prijatelj zamolio da podeli apel za donacije kako bi, prema vlastitim rečima, podržao naučno utemeljenu istragu i pojašnjenje događaja oko Jasenovca“.

Puljić se pravdao kako ni u snu nije mogao zamisliti besmislene razmere koje će reakcije na ovaj poziv izazvati.

„Da sam pogodio kakve će to izazvati negativne reakcije, ne bih delio poziv za donacije“, istakao je Vinko Puljić.

Dodao je kako ne želi nikakve sukobe i nakon razgovora s odgovornima u biskupiji i razmatranja svih mogućnosti, najbolje je rešenje da se vrati u matičnu biskupiju. Na kraju je zaključio:

„Ne smatram da su navodi protiv mene opravdani. U svim oblicima ograđujem se od fašizma, nacionalizma i komunizma i ne podržavam ih ni na koji način“.

To se ne bi reklo prema njegovim objavama na društvenim mrežama. U januaru se, recimo, prisetio ustaškog ministra Andrije Artukovića, za koga je napisao da je „protuzakonito uhićen i osuđen“. Hrvatska štampa podseća i na njegovu objavu na Ejsbuku iz 2017. godine u kojoj žali što nije došao u Blajburg.

„Bit će zore, bit će dana! Ako Bog da! A bit će“, što je aluzija na ustašku pesmu „Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *