Васкрс у српској цркви у Каталонији

Слика може припадати 2 особе и the Basilica of the National Shrine of the Immaculate ConceptionПише: Предраг Т. Савић, адвокат и писац

Христос воскресе! Ваистину васкрсе! Чуло се синоћ и данас у Барселони, у најпрометнијој улици Араго бр 181, срцу католичке Каталоније. Ту је већ више од тридесет година, Црква Покрова Пресвете Богородице, у којој су се првобитно окупљали каталонски верници, а потом и сви остали православци.

Оно што је битно за ову парохију је чињеница да је под онфором Српске православне цркве. На већини штампаних материјала, као што је програм богослужења за Васкршња празнике, пише Patriaarcat de Serbia (Српска Патријаршија).

Један од тројице свештенослужитеља јеромонах Макарије објашњава нам да је поноћна васкршња литургија била изузетно посећена. Било је пуно Каталонаца, Руса, Украјинаца, Молдаваца, Румуна и свих других православаца. Са жалошћу на српском, каже, најмање било Срба. А онда нам показује онофор који је 1987. године издао владика Лаврентије и којим је ова парохија постала саставни део Западноевропске епархије СПЦ.

Отац Макарије са великим поштовањем прича о срским патријарсима Павлу, Иринеју и актуелном Порфирију. Њихове фотографије се налазе на улазу у Цркву. На почасном месту су фотографије владике Лаврентија и фотографије владика Афилихија и Атанасија. Отац Макарија о њиховим посетама верницима прича на руском, каталонском, шпанском и српском.

На огласној табли су саопштења из Српске Патријаршије… Отац Макарије нам објашњава да је пратио литеје и одбрану светиња у Црној Гори. Са понос сам му показао своје текстове о одбрани светиња, које су објавили портали Ин4с и Тамо далеко.

Слика може припадати 1 особа и текст који гласи „ue está sobre Comunicado Iglesia comos Ortodoxa prensa atriarca Porfirio, sobre la tensa situación Ucraniana grande naesp yla ortodoxia orientales“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *